Transplantace plic je extrémně náročný chirurgický výkon, který ovšem v motolské nemocnici lékaři provádějí na špičkové úrovni - měsíc po zákroku žije 95 procent pacientů. Foto: FN Motol

Od vzniku koordinačního střediska získalo nový orgán 9000 pacientů

Od vzniku Koordinačního střediska transplantací (KST), které v roce 2004 zahájilo činnost, získalo v Česku nový orgán téměř 9000 pacientů a středisko za tu dobu evidovalo přes 3000 dárců. Nejčastěji transplantovaným orgánem v ČR jsou ledviny, kterých se každoročně dočká kolem 500 pacientů. Novinářům to řekl ředitel KST Miloš Adamec. Transplantace se v ČR dělaly i před vznikem střediska, činnost ale nebyla centrálně koordinována.

Lékaři loni provedli 808 transplantací, což je o 15 více než o rok dříve. Orgány získali od 262 zemřelých a 49 žijících dárců.

„Nejčastěji je transplantována ledvina, protože máme dvě ledviny a z každého dárce můžeme uspokojit dva příjemce. Je to poměrně technicky snadná operace, není tak komplikovaná jako například transplantace plic,“ řekl ČTK Adamec. Ledviny se v Česku transplantují už více než 50 let. Jen v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a na pracovišti, které vzniku IKEM předcházelo, za tu dobu evidují přes 6000 transplantovaných ledvin.

U příležitosti 12. výročí činnosti byla náměstkovi pro léčebně preventivní péči FN Motol MUDr. Martinu Holcátovi, MBA, slavnostně udělena zlatá plaketa KST a to za přínos v budování transplantačního programu v ČR. Foto: FN Motol
U příležitosti 12. výročí činnosti byla náměstkovi pro léčebně preventivní péči FN Motol MUDr. Martinu Holcátovi, MBA, slavnostně udělena zlatá plaketa KST a to za přínos v budování transplantačního programu v ČR. Foto: FN Motol

Poměrně hodně se podle Adamce v posledních letech transplantují i játra. Těchto operací se loni uskutečnilo 179. Čeští lékaři navíc umí jeden orgán rozdělit na dva a uspokojit dětského a dospělého příjemce.

Počet dárců stoupá, přesto se ale nedaří sehnat orgány pro všechny pacienty, kteří by je potřebovali, uvedl Adamec. Každoročně se na čekací listinu zařadí kolem tisícovky pacientů.

Středisko, které je organizací v přímé působnosti ministerstva zdravotnictví, má na starosti především koordinaci transplantační činnosti v Česku a spravuje transplantační registry. Zastupuje také ČR v mezinárodním programu výměny orgánů Foedus.

V Česku je sedm transplantačních center, kromě dvou v Praze také po jednom v Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni a Hradci Králové. Zatímco nové ledviny mohou pacienti získat ve všech centrech, srdce pouze v Praze a Brně a plíce pouze ve Fakultní nemocnici v Motole. Největší rozsah mají v IKEM, v kterém se každoročně udělá více než polovina z celkového počtu transplantací a kde loni zahájili transplantace dělohy.

Počty transplantací, dárců a pacientů na čekací listině od roku 2006

Zdroj: Koordinační středisko transplantací
Zdroj: Koordinační středisko transplantací

-čtk-