Chlapec a pes trpí stejnou diagnózou a to je sbližuje. Černý labrador s bílými skvrnami kolem očí pomohl chlapci přijmout svoji odlišnost. Foto: FB White Eyed Rowdy.

Chlapec s nemocí kůže našel nejlepšího přítele, psa se stejnou diagnózou

Osmiletý chlapec z Arkansasu a čtrnáctiletý pes z Oregonu, tedy z opačného konce USA, trpí stejnou nemocí kůže. Seznámili se na internetu (tedy přes majitele psa) a neznámý dárce se nabídl, že zaplatí cestu chlapci, aby se mohl se čtyřnohým, do té doby virtuálním kamarádem, osobně setkat. To se skutečně podařilo během uplynulého víkendu. Oba, Carter Blanchard (tak se jmenuje ten kluk) a černý labrador Rowdy, mají diagnostikováno vitiligo, nemoc, která se projevuje úseky světlejší kůže na různých částech těla.

 

“Když mu bylo 11 let, začal být místy bílý. Nic jsem o tom nevěděl, myslel jsem, že prostě jenom už stárne,“ uvedl pro KATU.com majitel psa Niki Umbenhower. Tisíce kilometrů na západ ve stejné chvíli, kdy se objevily bílé skvrny u labradora Rowdyho, našel si první světlé plochy na kůži i Carter.

“Vždycky když jsem vyzvedávala Cartera ze školy, první věc, kterou říkal, bylo, že nenávidí svoji tvář a nenávidí svou kůži,“ řekla novinářům jeho maminka Stephanie Adcocková. Rodina chlapce objevila Rowdyho Facebookový profil a instagramovou stránku, kde Umbenhowerovi sdíleli zábavné fotografie a novinky. Během roku vniklo „digitální“ přátelství, které pomáhalo Carterovi přes příběh němé tváře vytvořit si lepší náhled na sebe sama. „Rowdy opravdu změnil způsob, jakým se díval na svoji vlastní kůži. Už to nebyl problém. Takže od té doby jsme stále v kontaktu,“ raduje se paní Adcocková.

Díky neznámému dárci nastoupili Carter a jeho maminka do letadla, aby se osobně potkali s Rowdym a jeho majiteli. Z chlapce a psa se stali nejlepší přátelé. Bylo to dojemné, všichni okolo plakali. „Vážně to byla pro něj životní změna. Změnilo to jeho dětství k lepšímu, byl to dárek, který jsem mu já sama nemohla dát,“ řekla maminka chlapce televizi Fox8. Labrador Rowdy nyní čelí zdravotním potížím, nicméně jeho majitelé nyní pořádají sbírku na to, aby se s ním mohly potkat další děti, kteří trpí vitiligem.

Porozumění… Foto: FB White Eyed Rowdy

Vitiligo je získaná pigmentová porucha kůže a sliznic, charakterizovaná ohraničenými depigmentovanými skvrnami. Postihuje až dvě procenta světové populace. Může se objevit kdykoli od narození po stáří, ačkoli v raném dětství. Přesná příčina tohoto onemocnění není známá. Uvažuje se o autoimunitním procesu, s vitiligem jsou spojeny různé další nemoci jako poruchy štítné žlázy, cukrovka, psoriáza a mnohé další.

-cik-