Zlínský hejtman Jiří Čunek: "Máme problémy s využitím slovenských vrtulníků." Foto: Wikipedie

Čunek by chtěl vlastní základnu letecké záchranky

Zlínský kraj by uvítal zřízení základny letecké záchranné služby na svém území. V regionu je potřebná, ovšem rozhodnutí je na ministerstvu zdravotnictví, které již několik let základnu v kraji nepotvrdilo, řekl včera ČTK hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Základna je potřeba i podle ředitele krajské zdravotnické záchranné služby Josefa Valenty. Do kraje řadu let létají vrtulníky z Brna, Olomouce či Ostravy.

 

„Bohužel máme problémy s využitím slovenských vrtulníků v příhraničních oblastech, z hlediska zákona a plateb pojišťoven. Tyto oblasti jsou totiž mimo dosah vrtulníků do 15 minut z okolních krajů České republiky,“ uvedl Čunek.

Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Valenty bylo loni v regionu 234 žádostí o využití letecké záchranky, přiletěla ve 183 případech. „Ve 125 případech šlo o vzlet do terénu, v 58 případech o sekundární převoz pacienta do jiného zařízení,“ řekl.

Počet převozů do jiných zařízení je podle jeho slov poměrně vysoký. Je to dáno také tím, že v kraji není fakultní nemocnice, kam se přepravují závažné případy. V 51 případech, kdy vrtulník nevzlétl, byly špatné podmínky, nebo nebyl stroj na základně k dispozici.

Krajská záchranka loni měla asi 60.600 výjezdů. „Počet ošetřených se za posledních pět let zvýšil o 27 procent,“ uvedl Valenta.

Kraj v uplynulých letech investoval do nových stanic záchranné služby, jejich síť je již kompletní. Loni otevřel nové základny v Suché Lozi a Buchlovicích na Uherskohradišťsku.

-čtk-