Ibuprofeny nejsou lentilky. Jejich užívání zvyšuje riziko srdeční zástavy o 31 procent, žřejmě ve vysokých dávkách a u již nemocných lidí. Riziko je dál předmětem zkoumání. Foto: Publicdomainpictures.net

Ibuprofen a jemu podobné léky proti bolesti zvyšují riziko srdeční zástavy, zjistila dánská studie

Lidé, kteří si na každou malou bolest vezmou ibuprofen, by si zobání tabletek měli řádně rozmyslet. Vědci totiž zjistili, že skoro o třetinu zvyšuje riziko srdeční zástavy. Bylo by proto podle nich na místě, aby se nesteroidní protizánětlivé léky prodávaly pouze v lékárnách, a to v malých baleních. Dánská studie, která zjištění přinesla, byla nyní publikována v časopise European Heart Journal.

 

Nesteroidní protizánětlivé léky, z nichž některé se dají i v Česku koupit mimo lékárny (byť ne tak často, v takových baleních a s takovým množstvím účinné látky, jako je tomu například v Británii – tam jen za rok 2015 vydělal volný prodej těchto přípravků 600 milionů liber) mohou znamenat riziko pro srdce. Například ibuprofen zvyšuje riziko srdeční zástavy o 31 procent. Odborníci z kodaňské univerzity navíc zjistili, že diclofenac představuje riziko ještě větší.

Podle Gunnara Gislasona, který studii vedl, jsou zjištění jasnou připomínkou, že nesteroidní protizánětlivé léky nejsou neškodné. Proto by se dle jeho slov měl ibuprofen a podobné přípravky měly prodávat jen v lékárnách, s omezenými dávkami a malých baleních.

„Povolit prodej těchto léků bez předpisu, jakékoliv rady či omezení je zprávou veřejnosti, že to musí být bezpečné. Nesteroidní protizánětlivé léky by měly být užívány s opatrností a v dané indikaci. Zřejmě bychom se jim měli vyhýbat u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním nebo rizikovými faktory. Nemyslím si, že by se tyto léky měly prodávat v supermarketech nebo na benzinkách, kde není dostupná rada, jak je užívat,“ řekl podle britského deníku Independent Gislason.

Profesor Gislason a jeho tým zjistili, že diclofenac, který je v Česku volně prodejný, i když pouze v lékárně, zvyšuje riziko srdeční zástavy o 50 procent. V Británii byl přípravek do roku 2015 volně dostupný v supermarketech, nyní je ale pouze na předpis.

Diclofenacu se raději vyhněte, radí odborník

Dánští výzkumníci v rámci studie zkoumali data všech pacientů v Dánsku, kteří měli srdeční zástavu mimo nemocnici v letech 2001 až 2010. Během deseti let zástavu prodělalo celkem 28 947 lidí, z nichž 3376 bylo léčeno nesteroidními protizánětlivými léky v posledním měsíci před příhodou. Užívání těchto přípravků proti bolesti zvýšilo riziko o 31 procent, přičemž u dvou nejčastějších léků, ibuprofenu a diclofenacu, šlo o 31 a 50 procent.

„Diclofenac je vůbec nejrizikovějším nesteroidním protizánětlivým přípravkem a měli by se ho vyvarovat pacienti s kardiovaskulárním onemocněním i celková populace. Jsou dostupné bezpečnější léky, který mají na bolest stejný účinek – není tedy důvod užívat diclofenac,“ domnívá se Gislason.

Odborníci vysvětlují svá zjištění tak, že přípravky mají na kardiovaskulární systému mnohé dopady, jako je hromadění krevních destiček a tvorba krevních sraženin. Mohou také způsobit zúžení tepen, přispět k zadržování tekutin a zvednout krevní tlak. Profesor Gislason proto varuje, aby lidé neužívali víc než 1200 mg ibuprofenu denně.

Studie publikovaná v European Heart Journal ovšem není první, která s podobnými zjištěními přišla. V roce 2013 odborníci zveřejnili, že rok užívání silných dávek ibuprofenu či diclofenacu u statisíců Britů s artritidou vede ke třem preventabilním infarktům plus jednomu smrtelnému na tisíc uživatelů.

-mk-