Vloni evidoval SÚKL 2559 lékáren, což je o tři méně než v roce 2015. Během 877 kontrol v nich udělil pokuty za necelých osm milionů. Foto: koláž ZD

Lékárny loni dostaly pokuty za 7,78 milionu korun

Lékový ústav loni uložil provozovatelům lékáren pokuty za 7,78 milionu korun, což je zhruba o milion korun více než v roce 2015. Mezi nejčastější závady patřil výdej léků na neplatné recepty či nedodržování podmínek uchování léků. Ústav loni udělal 877 kontrol lékáren, meziročně o 37 více. Vyplývá to z informací, které včera Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zveřejnil na svém webu.

 

Většina udělených pokut, 94, se týkala porušení zákona o léčivech. V 17 případech inspektoři zjistili porušení zákona o návykových látkách. Ústav také 11 lékárnám pozastavil povolení k přípravě léčivých přípravků kvůli používání neověřených vah.

Lékárny loni nejčastěji chybovaly, když vydaly pacientovi lék na neplatný recept, nedodržely podmínky pro uchování léků, léčivo pacientovi vydala neoprávněná osoba či v lékárně nebyl přítomen farmaceut. Mezi nejčastější závady patřila také příprava léků z prošlých surovin nebo ze surovin bez certifikátu a volný prodej léků, které se mohou vydávat jen na recept. Pokuty dostali provozovatelé lékáren především za to, že skladovali a vydávali léčiva, která měla být stažena z oběhu nebo u nich skončila platnost registrace, a za převody léků mezi lékárnami a nelegální vývoz do zahraničí.

Vloni evidoval SÚKL 2559 lékáren, což je o tři méně než v roce 2015. Dále bylo v Česku 245 takzvaných odloučených oddělení výdeje léčiv a zdravotnických prostředků. Jde o detašovaná pracoviště lékáren s omezeným provozem, jejich počet se mezi roky 2015 a 2016 nezměnil.

-čtk-