Už tady byly veselé kondomy i ty, které mění barvu a nyní mají na trh přijít chytré kondomy. Nejspíše nebude moc chytré je kupovat. Lidé jsou ale nepoučitelní. Výrobek, který ještě nikdo neviděl, si už objednalo sto tisíc zákazníků z celého světa. Ilustrační foto: Flickr

Na světě je první „chytrý kondom“. Změří a porovná váš sexuální výkon. Sliby výrobce nebudí důvěru

Uživatelé budou mít možnost sdílet svá data s přáteli i celým světem, slibuje výrobce „chytrého kondomu“ i.Con, který by se měl na trhu objevit v průběhu letošního roku a nyní je v poslední fázi svého testování. Společnost British Condoms láká budoucí zákazníky se slovy „přivítejte budoucnost sexu ve své ložnici“. Aniž by zveřejnila jedinou fotografii svého výrobku, získala takřka sto tisíc objednávek na „chytrý kondom“. Ale opravdu tato technologie promění lidský sexuální život?

 

Chytré telefony nebo třeba chytré hodinky se staly celkem běžnou součástí životů mnoha z nás, a tak bylo jen otázkou času, kdy podobné technologie proniknout i do oblasti lidské sexuality. Britská společnost British Condoms oznámila, že se jí podařilo vyvinout „první chytrý kondom na světě“. Ten by se měl na trhu objevit během letošního roku a zájemci za něj zaplatí 59,99 liber, tedy něco přes 1 800 Kč. Aniž by firma zveřejnila jedinou fotografii svého produktu, podařilo se jí získat téměř sto tisíc objednávek z celého světa. „Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik kalorií spálíte během pohlavního styku? Kolik přírazů? A jak rychle? Doba trvání styku? Kolik různých pozic vystřídáte během jednoho týdne, měsíce a roku? Napadlo vás se srovnat s lidmi z celého světa?“ tak „chytrý kondom“ i.Con prezentuje výrobce. Jeho vynález by také měl údajně fungovat jako ochrana před pohlavně přenosnými chorobami.

Kondom, co vlastně není kondom

I přes značně sebevědomá tvrzení společnosti British Condoms není zcela jasné, jak přesně by její zařízení mělo fungovat a co reálně svým uživatelům přinese. Nový i.Con ve skutečnosti není kondom v pravém slova smyslu, ale zařízením v podobě prstence, které se navléká na kořen penisu, ideálně pochopitelně na skutečný kondom. Toto zařízení by pak pomocí nanočipů a senzorů mělo získat potřebné informace o probíhajícím pohlavním styku a následně je vyhodnotit. „Můžete jej použít znovu a znovu. Je velmi pohodlný, lehký a odolný vůči vodě. Ani o něm nebudete vědět, a tak si užijete potěšení na maximum,“ slibuje výrobce s tím, že i.Con bude možné použít s jakýmkoliv běžným kondomem.

Po proběhlém styku se pak i.Con spáruje pomocí Bluetooth technologie s mobilní aplikací v chytrém telefonu nebo tabletu a odešle potřebná data k vyhodnocení tělesné aktivity. V tomto ohledu se podobná různým chytrým náramkům či hodinkám, které používají milovníci sportovních výkonů, a s nimiž vyhodnocují svou fyzickou aktivitu či třeba spánek. Obdobně se měří i vzdálenost, kterou člověk uběhne či ujde během dne. „Všechny údaje budou uchovávány anonymně, ale uživatelé budou mít možnost se o svá nejnovější data podělit se svými přáteli nebo dokonce s celým světem,“ tvrdí výrobce. Uživatelé zařízení i.Con by pak měli mít přístup ke statistikám dalších uživatelů právě pro možnost srovnání svých výkonů.

Sex není zápas v baseballu

Plánované uvedení zařízení i.Con ovšem nevzbuzuje jen nadšení, ale i pochybnosti. Rozpaky netají například americký magazín Business Insider. Podle něj „chytrý kondom“ nijak nezvyšuje potěšení ze sexu a ani neřeší, jak zajistit, aby běžný kondom nepraskl či nesklouzl, což jsou přitom reálné problémy, které má smysl řešit. Sporná je i údajná ochrana proti pohlavně přenosným chorobám. „Prohlášení společnosti uvádí, že zařízení dokáže detektovat sexuálně přenosné choroby, jako jsou chlamydie a syfilis, ale už neposkytuje žádné informace o tom, jak to dělá,“ upozorňuje Business Insider, který zveřejnil i reakce některých uživatelů sítě Twitter na i.Con. Část z nich použití zařízení přirovnává ke sportovním výkonům, u kterých jde hlavně o rychlost. Velmi věcně pak reagovala mladá žena, která vlastní účet Thistallawkwardgirl: „Ženy: Chceme dostupnou zdravotní péči a antikoncepci. Společnost: Tady je „chytrý kondom“, kteří měří rychlost přírazů.“

Ještě skeptičtěji se pak vůči zařízení i.Con staví magazín Forbes. První problém spatřuje už v tom, jak dalece bude zařízení pohodlné na nošení a zda skutečně nebude vadit při pohlavním styku. Dalším zádrhelem je i jeho trvanlivost. Má být vodě odolný, ale nebylo by spíše praktičtější, aby byl odolný vůči čistícím prostředkům, když má být používán znovu a znovu? Upozorňuje Forbes. Je otázkou, jak smysluplné je i měření jednotlivých údajů, které slibuje výrobce. „Celkový počet přírazů: Je to jako počet kroků? Existuje nějaký denní limit, kterého chcete dosáhnout? Frekvence styku: Myslíte si, že opravdu potřebujete zařízení, které vám řekne, že jste právě měli sex? A byl to sex nebo jen pevný stisk rukou? A pokud opravdu potřebujete zařízení, které bude počítat pohlavní styky, asi máte dost sexu,“ zamýšlí se Forbes. O nic optimističtěji nevidí ani další funkce, jako třeba měření délky pohlavního styku, když se stačí jednoduše podívat na hodiny. Smysluplné nebudou ani údaje o počtu „úderů“ a jejich rychlosti, protože sex není zápas v baseballu.

Vyloženě nebezpečný pak může být příslib výrobce, že „chytrý kondom“ bude na základě speciálního filtru informovat o možné přítomnosti pohlavně přenosných infekcí. „Je ‚světově první chytrý kondom‘ opravdu tak chytrý? Má tuto svou diagnostickou schopnost skutečně vědecky testovanou? Co když falešně negativní data dají uživateli falešnou jistotu?“ shrnuje možná rizika Forbes. Je také otázkou, zda lidé skutečně chtějí, aby jim jejich přátelé posílali detailní informace o právě uskutečněném pohlavním styku ne nepodobné souhrnu ze sportovních utkání. „Takové zařízení může generovat zajímavé, ale také zavádějící údaje. Navíc webové stránky neuvádí, jakým způsobem bude zařízení vědecky testováno. Je tedy ke zvážení, zda bude poskytovat důvěryhodné informace,“ dodává Forbes s tím, že žádné zařízení nemůže v případě pohlavně přenosných chorob nahradit nezbytné zdravotní testy.

Ludmila Hamplová