Jeden zákon senát schválil, druhý sněmovně vrátil, ale důvodem byly formulační úpravy, které se týkaly mimo jiné sankcí. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) se změnami souhlasil. Foto budovy senátu: Wikipedie

Novelu transplantačního zákona senát schválil bez úprav, tkáně a buňky vrátil sněmovně

Senát schválil beze změn novelu transplantačního zákona. Norma má stanovit postupy týkající se ověřování jakostních a bezpečnostních norem pro dovážené tkáně a buňky, které se použijí k transplantaci. Nová pravidla, s nimiž včera horní komora souhlasila, dostane k podpisu prezident. Další novelu, která má zvýšit bezpečnost při nakládání s lidskými tkáněmi a buňkami jejich jednotným evropským kódováním, senát včera vrátil sněmovně. Důvodem byly formulační úpravy, které se týkaly mimo jiné sankcí. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) se změnami souhlasil.

 

Změna transplantačního zákona je nutná kvůli tomu, že některé tkáně, například cévy, se mohou použít v režimu transplantace orgánů i jako tzv. manipulované tkáně, u kterých se postupuje podle zákona o tkáních a buňkách. Norma taky mění některé pojmy s ohledem na nový občanský zákoník.

Novela souvisí se změnou zákona o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk, kterou ale senátoři vrátili Sněmovně k novému projednání kvůli formulačním úpravám. Tato předloha má v návaznosti na předpisy EU sjednotit požadavky na kódování a na ověření jakostních a bezpečnostních norem pro dovážené tkáně a buňky. Zavádí jednotný evropský kód, který usnadní sledovat lidské tkáně a buňky od dárce k příjemci.

Senátoři v předloze zejména opravili chybnou předložku v ustanovení, která se týká postihů za porušení podmínek vývozu tkání a buněk do třetích zemí. Sněmovní verze nepřesně umožňovala sankcionovat vývoz ze třetích zemí.

Pro kódovací systém se užijí alfanumerické znaky, takže ze vzorku není možné určit dárce ani příjemce. Lze je zjistit jen v tkáňovém zařízení, které ale musí zabezpečit ochranu osobních údajů.

Jednotný evropský kód se nepoužije při darování reprodukčních buněk mezi partnery, u tkání a buněk použitých v rámci jednoho zařízení a také dovezených do ČR, pokud zůstanou od dovozu až po použití u dovážejícího tkáňového zařízení. Jakost a bezpečnost dovezených tkání a buněk bude sledovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

-čtk-