Američanka Lani Friedová jejíž vášní je cestování, se rozhodla založit Gynopedii, inspirovanou Wikipedii. Důvody vysvětlila na svém blogu na Imperfect Media. Mimo jiné jí inspiroval Donald Trump. "Jeho administrativa útočí na reprodukční práva žen s cílem zvrátit tvrdě vybojované bitvy a společenský pokrok. V této atmosféře je důležité, aby lidé zvedli svůj hlas a zapojili se. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout a jedním z nich je právě Gynopedia," tvrdí její zakladatelka. Foto: Imperfect Media

Potřebujete antikoncepci nebo „pilulky po“ v cizině? Hledejte v Gynopedii, která vzniká nejen pro ženy

Vytvořit online zdroj informací o ženském zdraví, reprodukčních právech i zdravotní péči, to je cílem Američanky Lani Friedové, která stojí za projektem Gynopedie (v originále Gynopedia), internetové encyklopedie určené nejen ženám. Nyní doufá, že pro svůj projekt podobný Wikipedii, získá další přispěvatele a přispěvatelky z různých zemí světa. Silnou motivací pro vznik Gynopedie pro zakladatelku byly také zásahy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa do reprodukčních práv žen.

Jak se dostanu k antikoncepci v Asii? Co kdybych náhodou neplánovaně otěhotněla? A jak to udělám, když se budu potřebovat absolvovat gynekologickou prohlídku? Tyto otázky trápily Američanku Lani Friedovou, která ráda tráví svůj čas cestováním a poznáváním různých koutů světa. Když plánovala jednu ze svých dalších cest, zjistila, že má problém se získáním kvalitních a ověřených informacích právě o ženském zdraví, reprodukčních právech, ale i zdravotní péči, a tak se rozhodla vytvořit Gynopedii, online encyklopedii určenou nejen ženám. „Začala jsem vytvářet Gynopedii, protože jsem nemohla nic podobného najít,“ vysvětlila britskému deníku The Independent, s tím, že impulzem pro vznik encyklopedie zaměřené mimo jiné na otázky spojené s antikoncepcí, včetně nouzové, sexuálně přenosnými chorobami, těhotenství, interrupcemi nebo třeba hygienickými pomůckami potřebnými při menstruacemi. „Uvědomila jsem si, že v tomto ohledu je nedostatek informací a myslím, že mnoho žen to cítí stejně. Znovu a znovu jsem se musela doptávat místních lidí a chyběl mi online zdroj. To mě štvalo, a tak se zrodila Gynopedia,“ vzpomínala.

Informační web o ženském zdraví bez zisku

Gynopedia nijak nezastírá, že je inspirována online encyklopedií a rozcestníkem zároveň Wikipedii. Celý projekt funguje jen díky velmi skromnému rozpočtu, který financuje sama Lani Friedová. Obdobně jako u Wikipedie se i do vytváření Gynopedie může zapojit každý. Oproti Wikipedii je zde kladen větší důraz na to, aby se na vytváření obsahu podílely ženy samy. „Každý den do Gynopedie přidávám nové informace a ostatní lidé se zapojují také. Dá to hodně práce spravovat informačně bohatý web bez zisku, ale je to také nesmírně obohacující,“ je přesvědčená Lani Friedová. V současnosti je pokryto 77 zemí světa, ale zakladatelka doufá, že se brzy objeví i informace o dalších státech a tamních podmínkách. Web je také zatím pouze v angličtině, ale i to by se spolu s tím, jak Gynopedie poroste, mělo změnit.

„K dispozici jsou informace o pohlavně přenosných chorobách, včetně toho, kde se nechat vyšetřit, kde najít podporu či zda je možné získat některé léky, jako například pre-expoziční a post-expoziční profylaxi, které snižují riziko přenosu viru HIV, pokud si člověk myslí, že by mohl být nakažen. Kromě toho jsou zde informace tématech, jako je antikoncepce, včetně postkoitální, interrupce nebo těhotenství, která jsou relevantní pro všechny lidi bez rozdílu a mají dopady na naše životy,“ přibližuje obsah Gynopedie Lani Friedová. Prakticky je možné na Gynopedii najít například to, jak dalece jsou různé antikoncepční metody v konkrétní zemi světa dostupné, zda pro jejich získání platí nějaké omezení, kde se nechat v případě podobných situací ošetřit či kolik stojí třeba kondomy či vyšetření u lékaře.

V informacích je síla, Trumpovi navzdory

Gynopedie ale není určená jen ženám cestovatelkám, které se dostanou do situace, kdy potřebují gynekologickou péči a jsou daleko od zdravotnického systému, jež znají. Současně by měla sloužit ženám i mužům, jež se zajímají o problematiku reprodukčních práv. Může pomoci i místním lidem, kteří řeší citlivé intimní problémy spojené v jejich zemi s mnoha společenskými tabu. I proto Gynopedie obsahuje informace o tom, jak dalece je společnost v jednotlivých otevřená či naopak uzavřená k různým otázkám ženského a reprodukčního zdraví. Už jen to, že se dozví, že situace v jiné zemi je odlišná, jim může pomoci, třeba v tom, že vyhledají zdravotní péči v zahraničí či získají důležité kontakty, aniž by se vystavovali tomu, že je okolí odsoudí za „nevhodné otázky“. „Ženy nemusí vědět, kterým klinikám či kterým gynekologům mohou důvěřovat, kde se budou cítit v bezpečí a budou přijímány s respektem. Stejně tak nemusí vědět o možnostech zdravotní péče a jejich cenách,“ vysvětluje Lani Friedová s tím, že právě na ženy často dopadá to, jak politika, kultura, náboženství nebo historie ovlivňuje zdravotní systémy v jednotlivých zemích světa.

Výrazným podmětem ke vzniku Gynopedie se pak pro Lani Friedovou stal nástup Donalda Trumpa do amerického prezidentského úřadu a jeho zásahy směřující k omezení reprodukčních práv žen. Na základě jeho rozhodnutí bude americké administrativa blokovat finanční prostředky pro organizace v USA i v cizině, zejména rozvojových zemích, v případě, že poskytují služby, jejichž součástí je také provádění interrupcí či jen poskytování informací o ukončení těhotenství. „Trumpova administrativa útočí na reprodukční práva žen s cílem zvrátit tvrdě vybojované bitvy a společenský pokrok. V této atmosféře je důležité, aby lidé zvedli svůj hlas a zapojili se. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout a jedním z nich je právě Gynopedia. Když lidé přispějí do obsahu Gynopedie, dají ostatním vědět o zákonech a reprodukčních právech. Dají jim možnost, jak získat informace o možnostech, které mají k dispozici a také kdo jim může pomoci,“ dodává Friedová s tím, že když ženy budou sdílet informace, mohou tak přispět k boji za přístupnost, finanční dostupnost a také možnost volby.

Cílem Lani Friedové je tak posílit ženy samotné, aby byly schopné informovaných rozhodnutí o svém životě a své reprodukci. „Jak říká přísloví „Informace jsou síla“. Pokud ženy mají více informací o možnostech, které jsou jim dostupné, je pravděpodobnější, že budou sebevědomější, znát svá práva a také budou informovat své okolí. Po dlouhou dobu si ženy předávaly informace jen ústně a nyní díky Gynopedii mohou tyto informace sdílet na společné platformě a to bez ohledu na to, kde žijí,“ shrnuje Lani Friedová.

Ludmila Hamplová