Spalničky. Ilustrační foto: Wikipedia

Slovenské úřady po epidemii spalniček v Rumunsku radí očkovat

Hlavní hygienik Slovenska v reakci na epidemii spalniček v Rumunsku včera vybídl rodiče neočkovaných dětí, aby kontaktovali lékaře. Podíl očkovaných malých dětí v některých regionech Slovenska již klesl pod bezpečnou hranici.

 

„Doporučujeme rodičům, kteří nedali očkovat své děti kvůli zavádějícím informacím a argumentům antivakcinačních aktivistů, aby kontaktovali pediatra a prodiskutovali možnost očkování svých dětí,“ řekl novinářům hlavní hygienik Slovenska Ján Mikas.

Loni podíl dvouletých dětí očkovaných na Slovensku proti spalničkám klesl pod bezpečnou hranici 95 procent v polovině z osmi slovenských krajů. Navzdory tomu podle Mikase větší epidemie na Slovensku patrně nehrozí.

„Podíl očkovaných svědčí o tom, že velké epidemie by se neměly vyskytnout. Co se může vyskytnout, je importovaný případ,“ uvedl Mikas. Dodal, že za poslední roky nebyl na Slovensko hlášen žádný případ spalniček.

Očkování proti spalničkám je na Slovensku povinné, pravidelná vakcinace v zemi začala v roce 1969. V současnosti se vykonává dvěma dávkami, příslušná vakcína slouží také k očkování proti příušnicím a zarděnkám.

Spalničky se podle slovenského úřadu veřejného zdravotnictví řadí k nejzávažnějším virovým onemocněním v dětském věku a rychle se šíří vzduchem hlavně mezi neočkovanými skupinami obyvatelstva. Onemocnění často provázejí doprovodné zdravotní komplikace jako například záněty plic, průdušek, uší a centrálního nervového systému.

Téma očkování se na Slovensku dostalo do centra pozornosti již v minulosti, kdy se v zemi zformovalo hnutí rodičů, kteří upozornili na údajné zdravotní riziko vakcín. Terčem kritiky se tehdy stala například kombinovaná vakcína proti dětské obrně a dalším pěti chorobám.

Povinným očkováním se zabýval i slovenský ústavní soud, který v roce 2014 ponechal v platnosti příslušný zákon i vyhlášku o povinném očkování lidí. Za nepodrobení se povinnému očkování hrozí provinilcům pokuta do 331 eur (8940 korun).

-čtk-