Staří lidé v porovnání s mladými jedinci po úrazu zůstávají déle v nemocnici, zvyšuje se u nich počet komplikací, zvyšují náklady na péči i pravděpodobnost, že zemřou na některé z poranění. Foto: Pixabay

Úrazy obličeje jsou častým následkem pádů v domovech ošetřovatelské péče

 

Více než 20 tisíc lidí ročně, kteří žijí v USA v tzv. nursing homes (domovy ošetřovatelské péče, něco mezi naší LDN a domovem pro seniory), postihne úraz obličeje. Ten je většinou důsledkem pádu a nárazu na tvrdou zem a pak také snahy uložit se do postele nebo z ní vstát. Ukazuje to studie, která byla publikována v aktuálním čísle časopisu JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery.

 

Stárnoucí populace a 1,4 miliónu Američanů, kteří jsou umístěni v nursing homes, přestavují výzvu pro programy, zaměřené na prevenci pádů. Podle autorů studie by se tyto programy měly více zaměřit na zabránění úrazům, které mohou seniorům způsobit citelnou bolest a trvalé poškození (disabilitu).

„Rodiny umísťují své milované do zařízení proto, aby jim zajistily bezpečí. Třebaže to může být obtížný proces, cítíme povinnost identifikovat preventabilní úrazy jako součást úsilí o zlepšení bezpečí pacientů,“ uvedl pro agenturu Reuters jeden ze spoluautorů studie Peter Svider, který působí na Lékařské fakultě Wayne State University v Detroitu.

K tomu, aby zjistil počty úrazů obličeje a jejich příčiny u obyvatel nursing homes, výzkumný tým analyzoval národní data, která se získávají z urgentních příjmů a pohotovostí. Mezi lety 2011 a 2015, potřebovalo urgentní pomoc kvůli úrazu obličeje 109 795 lidí starších 60 let, kteří žijí v nursing homes. Polovina pacientů byla starší 84 let a 65 procent tvořily ženy. Lékaři u každého pacienta zaznamenali, kde na obličeji došlo k poranění a jak jej snášel. Nejčastější byly hlášeny hluboké řezné rány nebo trhliny na kůži, které tvořily 44 procent všech úrazů. Podobný podíl pacientů vykazoval poškození měkkých tkání, včetně modřin, nebo i hlubších partií a natržení kůže, očního víčka, nebo ucha.  Zlomeniny byly zaznamenány u 13 procent zraněných, ze dvou třetin postihly nos a další nejčastější poškozenou partií byl oční oblouk.

Úrazy nejčastěji – v 57 procentech – byly způsobeny pády a nárazem na podlahu, kuchyňskou linku, dveře nebo skřínku. Nalézání a vylézání z postele bylo druhou nejčastější příčinou, tvořilo 23 procent.

„Pády obrovsky přispívají k disabilitě u starších osob. Staří lidé v porovnání s mladými jedinci po úrazu zůstávají déle v nemocnici, zvyšuje se u nich počet komplikací, zvyšují náklady na péči i pravděpodobnost, že zemřou na některé z poranění,“ zdůraznila profesorka Hilaire Thompsonová z Fakulty ošetřovatelství University of Washington v Seattlu, která se také na výzkumu podílela. Podle ní jsou úrazy obličeje podceňovány. Profesorka Thomsonová míní, že snižovat riziko pádu pacientů je možné cvičením nebo fyzikální terapií a kontrolou jejich zraku a že by domovy měly věnovat větší pozornost rizikovým faktorům pádů při hodnocení zdravotního stavu ubytovaných seniorů.

„Doporučujeme rodinám, které umísťují své nejbližší do ošetřovatelských zařízení, aby se ptaly na úroveň dozoru zvláště při přesunu na postel a z postele, stejně jako na poskytování asistence v koupelně,“ uvedl také Svider.

-cik-