Dva profesoři zcela zneužili důvěru svých pacientů, podváděli je a obírali o peníze. Nejhlubší dno, kam vůbec může lékař klesnout. Foto: Torange

Dva profesoři ve Španělsku prodávali falešný lék na rakovinu

Španělská justice obžalovala z podvodu pět lidí, včetně dvou univerzitních profesorů, kteří nabízeli „zázračný lék na rakovinu“. Díky falešnému medikamentu si pětice přišla nejméně na 600.000 eur (zhruba 16,2 milionu korun). Informovala o tom včera španělská média s odvoláním místní policii.

 

Podle listu Vanguardia obžalovaní zneužili důvěru nemocných a jejich blízkých, když jim nabízeli přípravek, který neměl žádné léčivé účinky. Svou činnost prováděli prostřednictvím neziskové organizace, kterou založili v roce 2006. Svou důvěryhodnost se snažili podpořit využitím jména univerzity a tamní výzkumné laboratoře.

Od zájemců o přípravek, který neměl schválení od příslušných farmaceutických úřadů, pak požadovali dobrovolné příspěvky na svou další „výzkumnou činnost“.

Policii se přihlásila zatím desítka podvedených, z nichž jedna osoba poukázala nadaci 25.600 eur (téměř 700.000 korun) za lék pro svou dceru.

„Jde o dva profesory Baleárské univerzity, zaměstnankyni hospodářské správy a dva členy výzkumného oddělení nadace,“ řekl agentuře AFP mluvčí policie ve městě Palma na Mallorce.

Vedení Baleárské univerzity se od činů svých zaměstnanců distancovalo. „Jsme tím vším hluboce znepokojeni,“ řekl dnes tisku zástupce rektora univerzity Jaume Carot. Dodal, že univerzita se připojí k civilní žalobě. Připomněl, že sama univerzita předala případ policii poté, co před rokem dostala první písemnou stížnost.

Podle vyšetřovatelů jsou obvinění podezřelí z toho, že se chystali nabízet k prodeji další falešný lék, tentokrát na Alzheimerovu chorobu.

-čtk-