Unijní regulace by měla zabránit tomu, aby špatné a nekvalitní zdravotnické pomůcky a přístroje ohrožovaly zdraví a životy pacientů. Foto: Pixnio

Evropský parlament schválil přísnější kontrolu implantátů

Evropský parlament včera na plenárním zasedání ve Štrasburku schválil přísnější kontroly zdravotnických přístrojů a prostředků, jako jsou implantáty, těhotenské testy nebo testy HIV. V rámci zpřísněných opatření bude také možné vysledovat použití zdravotnických prostředků typu kloubních či prsních implantátů u konkrétních pacientů.

 

Unijní regulace by měla zabránit tomu, aby špatné a nekvalitní zdravotnické pomůcky a přístroje ohrožovaly zdraví a životy pacientů. Příkladem je skandál z přelomu let 2009 a 2010 s prsními implantáty francouzské společnosti PIP, které jsou nyní zakázány, neboť mohou prasknout. V České republice si tyto implantáty pořídilo zhruba 2000 žen, celosvětově pak asi 400.000.

V průběhu skandálu kolem společnosti PIP mnoho žen nevědělo, zda právě ony dostaly vadné implantáty. To by měl v budoucnu řešit identifikační systém UDI, který zaručí dohledatelnost použitých prostředků.

Podrobněji se tématem v textu pro Zdravotnický deník zabývá europoslankyně Kateřina Konečná zde. 

-čtk-