Vojenskou nemocnici dala postavit v 70. letech tehdejší československá vláda pro případ vypuknutí války. Foto: Geocaching

Hředle na Berounsku se obávají o další osud záložní nemocnice  

 

Hředle na Berounsku se obávají o další osud tamní záložní nemocnice, kterou chce stát prodat za 26,2 milionu korun společnosti Micuta. Obec znepokojuje, že jde o firmu založenou teprve v loňském roce a její záměry nejsou známy, řekl ČTK starosta František Čermák (nez. za ODS). Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) namítá, že prodej byl transparentní a datum založení firmy není důvodem pro její vyloučení ze soutěže.

 

„Jednalo se již o sedmé kolo výběrového řízení na prodej nemocnice. To, že společnost vznikla 8. června 2016, není důvodem pro její vyloučení z výběrového řízení. ÚZSVM při něm postupoval v souladu s platnou legislativou a metodikou ministerstva financí,“ sdělila ČTK Tereza Peprníková z ÚZSVM.

Podle Čermáka se množí obavy, že by se areál mohl proměnit v ubytovnu nebo sociálně vyloučenou lokalitu. S obcí podle něj navíc tento záměr nikdo nekonzultoval. Na problém upozornil v rámci interpelací také poslanec Richard Dolejš (ČSSD), který vyzval ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby prodej zastavil. Vyjádření společnosti Micuta ČTK zjišťuje. Firma jako předmět podnikání uvádí výrobu, obchod a služby.

Peprníková uvedla, že kupní smlouvu má nyní k podpisu protistrana. „Poté bude mít smlouvu k podpisu ÚZSVM a ministerstvo životního prostředí (MŽP) ke schválení. Teprve po podpisu smluv a schválení MŽP bude nový vlastník vyzván k uhrazení částky, což může trvat až tři měsíce,“ dodala.

Vojenskou nemocnici dala postavit v 70. letech tehdejší československá vláda pro případ vypuknutí války. V době hrozby ptačí chřipky kolem roku 2005 byl areál převeden na organizaci Zdravotní zabezpečení krizových stavů a měl sloužit jako záložní nemocnice s kapacitou až 500 míst. V zařízení se však nikdy neléčil jediný pacient. V minulosti areál využívali například filmaři při natáčení detektivního seriálu Svět pod hlavou.

Nemocniční komplex zahrnuje osm budov a pozemky o výměře přes dva hektary. Areál v udržovaném stavu je na území Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, jen pár minut jízdy autem od sjezdu z dálnice D5.

ÚZSVM převzal nevyužívané zařízení od ministerstva zdravotnictví na základě usnesení vlády, která v červnu 2015 rozhodla o změně příslušnosti hospodaření s tímto státním majetkem. Nemovitost byla nabídnuta ostatním státním institucím, žádná z nich o ni neprojevila zájem. Úřad proto vyhlásil výběrové řízení s aukcí na prodej areálu.

-čtk-