Manažer pod tlakem opozice i médií. Předseda představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Martin Bláha prý bere neúměrné odměny a financuje hejtmanovi kraje chatičku na Lipně. Foto: Jihočeské nemocnice/Koláž ZD

Jihočeská opozice tvrdí, že kraj vyvádí peníze z nemocnic. Sprostá kampaň, opáčil manažer

Opoziční zastupitelé Jihočeského kraje ze stran ODS, KDU-ČSL a Koalice pro Jižní Čechy se domnívají, že současné vedení kraje vyvádí peníze z jihočeských nemocnic. Předseda představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Martin Bláha podle nich pobírá z této organizace neúměrně vysoké odměny v roční výši 7,2 milionu korun. ODS, KDU-ČSL a Koalice pro jižní Čechy proto chtějí mimořádné zasedání zastupitelstva. Podle Bláhy jde o „sprostou kampaň“ k rozbití koalice.

 

Vyjádření jihočeské ČSSD se zatím ČTK nepodařilo získat.

Předseda jihočeské ODS Martin Kuba včera na tiskové konferenci na toto téma řekl, že Bláha je uměle přeplácený, aby mohl financovat stavbu rekreačních objektů v Lipně na Vltavou pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) a jeho náměstka a stranického kolegu Jaromíra Slívu.

„Na stavebním trhu se také ozývají názory, že ne všechny práce na těch domech byly provedeny v reálné cenové hladině a že některé plnění mohlo probíhat v rámci některých zakázek jihočeského kraje,“ uvedl Kuba.

Zimola je momentálně v zahraničí. Už před časem uvedl, že v projektu lipenského rekreačního objektu nepochybil a vše může doložit. Peníze na nákup parcely Bláhovi zaplatil a zbylou částku mu uhradí po kolaudaci domu, uvedl dříve hejtman.

„Není to nic víc a nic míň než sprostá kampaň vedená Martinem Kubou a Radkou Maxovou (ANO), jejímž jediným cílem je rozbití koalice a ovládnutí jihočeského zdravotnictví, ve kterém se ročně točí sedm miliard korun,“ uvedl pro ČTK Bláha.

Ten se už dřív hájil tím, že velkou část jeho příjmu tvoří zisky ze soukromého podnikání. Kuba dnes uvedl, že podle účetní uzávěrky si touto cestou Bláha vydělá 15.000 korun měsíčně. „Je tu tedy závažné podezření, že stavbu domů na Lipně financuje z odměn z nemocnic, které jsou navíc neúměrně vysoké,“ prohlásil Kuba. Připustil, že se jedná jen o podezření. Povinností hejtmana i jeho náměstka však podle něj je tato tvrzení vyvrátit.

Kvůli odměnám pro vedení představenstva jihočeských nemocnic kritizoval sociální demokraty i jejich koaliční partner hnutí ANO. na příštím zasedání krajské rady chce s ČSSD diskutovat o změnách v čele společnosti i o změnách výši odměn.

Opoziční zastupitelé z ODS, KDU-ČSL a Koalice pro Jižní Čechy mají momentálně 17 hlasů pro svolání mimořádného zastupitelstva. Aby se však zastupitelé mimo plánovaný termín sešli, je třeba 19 podpisů. „Chceme tímto vyzvat všechny zastupitele, kteří to nepovažují za normální, aby se k nám připojili, abychom se znovu na veřejném fóru na tyto otázky ptali,“ uvedl Kuba.

-čtk-