Celosvětové náklady na lékové chyby činí 42 miliard dolarů ročně, tj. téměř 1 procento celkových globálních nákladů na zdravotnictví. Foto: WHO

Smělý cíl: snížit počet lékových chyb na polovinu

Světová zdravotnická organizace (WHO) si stanovila další ze svých smělých cílů, které ale nebude vůbec lehké naplnit. Během následujících pěti let, chce celosvětově o padesát procent snížit výskyt závažných vyhnutelných poškození pacientů, způsobených léky.  Tzv. lékové chyby způsobí zdravotní problémy ročně jenom ve Spojených státech 1,3 miliónu lidí. V Česku před několika lety tým expertů spočítal, že kvůli nežádoucím účinkům léků u nás ročně musí být hospitalizováno na 40 tisíc lidí a 890 jich zemře (je to tedy více, než při dopravních nehodách, při nichž loni zemřelo 556 lidí).  

„Všichni očekáváme od léků, že nám pomohou, ne že nás poškodí.  Ponecháme-li stranou lidské náklady, lékové chyby značně a zbytečně šponují zdravotnické rozpočty. Předcházení chybám šetří peníze a šetří životy,“ prohlásila generální ředitelka WHO dr. Margaret Chanová, když tento týden novou iniciativu ohlašovala. WHO odhaduje, že celosvětové náklady na lékové chyby činí 42 miliard dolarů ročně, tj. téměř 1 procento celkových globálních nákladů na zdravotnictví.

Podle WHO je třeba se zaměřit na nedostatky zdravotnických systémů, které vedou k lékovým chybám, na způsob, jakým poskytovatelé zdravotní péče předepisují (lékaři) a distribuují léky a také na zvýšení povědomí pacientů o rizicích spojených s nesprávným užíváním léků. V Česku se šířením povědomí o vlastnostech a bezpečném užívání léků zabývá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL, portál www.olecich.cz), nebo i nezisková organizace Ústav lékového průvodce. SÚKL také před několika lety vydal knížku Příběhy léků, která je zdarma ke stažení v elektronické podobě (nebo i formou audioknihy) zde, nebo pak v tištěné podobě v knihovnách po celé ČR (autorem knížky je nynější šéfredaktor ZD Tomáš Cikrt).

Důvodem lékových chyb může být podle WHO i únava zdravotníků, kapacitní důvody, nedostatek personálu, špatné vzdělávání a nesprávné informace podané pacientům. V mnoha případech tyto organizační problémy negativně ovlivňují předepisování, výdej a užívání a monitorování léčiv, míní WHO.

Všem těmto lékovým chybám lze potenciálně předcházet. WHO doporučuje, aby zdravotnická zařízení zavedla systémy a postupy, které zajistí, že správný pacient dostane správný lék ve správné dávce správnou cestou podání ve správném čase (pravidlo pěti S). “Většina poškození pacienta plyne ze systémových selhání organizace a koordinace zdravotní péče, zvláště když je do ní zapojeno více poskytovatelů. Organizační kultura, která rutině implementuje tzv. nejlepší praxi a vyhýbá se obviňování, když dojde k chybě, vytváří to nejlepší prostředí pro bezpečnou péči,“ zdůrazňuje WHO.

Za účelem dosažení neskromného cíle snížit počet chyb na polovinu, vyzývá Světová zdravotnická organizace jednotlivé země, aby se zaměřily na léky s vysokým rizikem poškození pacienta, jestliže jsou užívány nesprávně, na polymorbidní pacienty (s více nemocemi), kteří užívají více léků najednou a na pacienty, kteří přecházejí z jedné péče do druhé. Iniciativa si klade za cíl zlepšit všechna stadia medikace včetně předepisování, vydávání a podávání, sledování a užívání léku. WHO zřejmě přispěje doporučeními, strategiemi, plány, které by měly popisovat bezpečné používání léků ve všech typech zdravotnických zařízení.

Připomeňme, že jsme nedávno psali o českém projektu Senior, který se zabývá mj. bezpečným užíváním léků v domovech pro seniory cestou auditů, poskytovaných klinickými farmaceuty.

-cik-