Předložené doklady k vrtulníku, se kterým ATE létá, podle ÚOHS neprokazují plnou certifikaci kategorie A. Foto: Wikipedie.

Stát zatím nemusí platit pokutu za tendr na letecké záchranáře, ministerstvo podalo rozklad

Ministerstvo zdravotnictví (MZ) zatím nemusí platit pokutu 3,75 milionu korun za chyby v tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Olomouckém kraji. Proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podalo rozklad. ČTK to řekla Milena Marešová z tiskového odboru ÚOHS. Antimonopolní úřad obvykle rozhoduje v takových příkladech v řádu několika měsíců.

 

Tendr na zajišťování letecké záchranné služby ze stanoviště v Olomouci vyhrála slovenská firma Air-Transport Europe (ATE), se kterou ministerstvo uzavřelo smlouvu. Podle ÚOHS se ministerstvo provinilo tím, že v zadávací dokumentaci požadovalo, aby provozovatelé u vrtulníků prokázali plnou certifikaci v kategorii A. Předložené doklady k vrtulníku, se kterým ATE létá, ale podle ÚOHS plnou certifikaci kategorie A neprokazují.

„Vybraný uchazeč tudíž požadovanou kvalifikaci v zadávacím řízení neprokázal, přičemž uvedený postup podstatně ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl v rozhodnutí antimonopolní úřad, podle kterého nebyla soutěž férová. Úřad zdůvodnil výši pokuty mimo jiné tím, že „nápravy již nelze dosáhnout“. Antimonopolní úřad nezakázal ministerstvu v zakázce pokračovat, firma ATE tedy může službu dále zajišťovat.

V tendru neuspěla firma DSA, která provozuje leteckou záchrannou službu ze základen v Hradci Králové, Liberci a dočasně z Ústí nad Labem. Právě DSA na rozpor kolem doložení certifikace vrtulníku opakovaně upozorňovala.

Stejný problém se týká i výběrového řízení na provoz záchranné služby z Ústí nad Labem, kterého se rovněž účastnily firmy ATE a DSA. Ministerstvo vyhlásilo za vítěze ATE, kvůli námitkám DSA ale tendr nakonec zrušilo a slíbilo vypsat nový.

-čtk-