Unie nařizuje telefonním operátorům maximální ceny: pokles až o 95 %

Od poloviny června budeme moci přejíždět státní hranice, aniž bychom museli připlácet za svoji datovou spotřebu. Evropská unie totiž razantně snižuje maximální velkoobchodní ceny za stahování, hovory a textové zprávy. Telefonní operátoři budou moci nadále účtovat příplatky za roaming pouze ve zvláštních případech.

Při přejezdu českých státních hranic už obvykle nemusíme čekat ve dlouhé koloně automobilů, ani ukazovat cestovní pasy. Řada omezujících formalit patří minulosti, ale pomyslnou linii mezi domovinou a cizinou nadále připomínají telefonní operátoři. Evropský parlament a Rada národních ministrů už před deseti lety vydaly nařízení č. 717/2007, kde označují jako “znepokojující” ceny, které musíme platit za používání svého mobilu například při školním výletě ve Vídni, během služební cesty po Německu nebo na italské pláži.

“Nejúčinnější a nejpřiměřenější metodou regulace úrovně cen za uskutečňování a příjem roamingových volání v rámci Společenství je stanovení maximálních průměrných cen za minutu volání na velkoobchodní úrovni pro celé Společenství a omezení cen na maloobchodní úrovni zavedením eurotarifu,” tvrdily Parlament a Rada. Uběhlo bezmála celé jedno desetiletí a další symbol mezistátních hranic skutečně padne. Maximální velkoobchodní ceny byly mezitím několikrát skokově sníženy, a povinný pokles bude nadále pokračovat.

Gigabite mobilních dat spadne z 50 na 7,7 eur, potom ještě níže

Nejdříve byly konkrétním předmětem regulace především hovory. “Průměrná velkoobchodní cena, kterou smí operátor navštívené sítě účtovat operátorovi domovské sítě roamingového zákazníka za zprostředkování regulovaného roamingového volání, které má původ v této navštívené síti, včetně nákladů na původ, tranzit a ukončení volání, nesmí překročit 0,30 EUR za minutu,” nařídila původně Unie. České Ministerstvo průmyslu a obchodu tehdy odhadovalo, že zahraniční telefonování zlevní o 70 %. Regulaci však postupně rozšiřovala a zpřísňovala další nařízení: č. 531/2012 a č. 2015/2120, v tuzemsku potom operátoři úspěšně žádali o výklad Český telekomunikační úřad. Konečně letos Unie sníží velkoobchodní cenové stropy natolik, aby dosáhla původního cíle…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Woff