V nových produktech Philip Morris se má tabák zahřívat na teplotu zhruba 300°C, tabák přitom nehoří. Místo kouře vdechují jeho uživatelé aerosol. Obsah škodlivin by tak měl být asi o 90 procent nižší. Foto: Flickr

Výrobci cigaret pochopili, že musí mít alternativu, říká Eva Králíková

Na český trh míří méně škodlivé cigarety, takzvané iQOS. Distribuci začne tabáková firma Philip Morris v druhé polovině roku. Novinka by ale zatím neměla výrazněji pohnout s kurzem akcií tabákové společnosti, shodli se analytici oslovení ČTK. Poté bude podle nich záležet na tom, jak se v ČR výrobky iQOS, v nichž se na rozdíl od cigaret tabák jen zahřívá, budou prodávat. Podle vedení firmy je v těchto produktech úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek o 90 až 95 procent nižší a podle některých odborníků by mohly být alternativou pro kuřáky, kterým se nedaří přestat kouřit. Akcie firmy na pražské burze dnes stagnovaly na 13.514 Kč.

 

„Philip Morris International vkládá velké naděje v nový výrobek. Data z trhů, kde již jsou iQOS testovány, tyto naděje podporují,“ řekl ČTK analytik České spořitelny Pavel Smolík. Domnívá se však, že PM ČR bude zatím nový výrobek nikoliv vyrábět, ale pouze distribuovat s minimální marží, aby otestovala jeho potenciál na českém a slovenském trhu. Proto neočekává v několika příštích letech prakticky žádný dopad na zisk firmy a tedy ani na cenu akcií. „Zvrat by mohl nastat v případě zahájení výroby v ČR, to však vidíme jako běh na dlouhou trať,“ podotkl.

Jak se novinka promítne do celkového zisku PM ČR, bude záležet na tom, kdy bude zahájen její prodej a jak jí domácí spotřebitelé přijmou, doplnil analytik banky Creditas Roman Koděra. Při scénáři dvou až tříprocentního tržního podílu novinky na trhu by její příspěvek do celkových tržeb mohl znamenat tři až čtyři miliardy Kč. Budě podle něj zajímavé sledovat vývoj novinky z pohledu, kam bude zařazena v rámci daňového rozdělení. Může se totiž stát, že by se na něj nevztahovala spotřební daň, což by se negativně promítlo do stavu státních financí, dodal.

Analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl si nemyslí, že by nový výrobek znásobil zisk společnosti či výrazně zvýšil počet kuřáků v Česku. „Stále platí, že tabákový průmysl je ve vleku vyšší a vyšší daňové zátěže, tvrdší a tvrdší regulace, menší a menší obliby. Spása a změna nekuřáckého trendu se rozhodně konat nebude. Stejně jako tomu nebylo v případě elektronických cigaret,“ odhadl.

Firma je označuje za produkty se sníženým rizikem, protože mají proti cigaretám menší zdravotní škodlivost. Informaci o ceně produktů, do jejichž vývoje firma světově investovala od roku 2008 přes tři miliardy dolarů, společnost neuvedla. Firma začala výrobky prodávat na konci roku 2014 v Japonsku a v Itálii. Nyní jsou na více než 20 trzích, na konci letošního roku by podle plánů společnosti měly být k dostání v 35 státech. Světově přešlo na iQOS z cigaret 1,8 milionu kuřáků, tvrdí firma.

Podle lékařky Evy Králíkové přitom tabákové firmy konečně pochopily, že kvůli škodlivosti cigaret musí nabídnout kuřákům i méně škodlivou variantu. Nové produkty mohou být podle ní alternativou pro ty kuřáky, kterým se nedaří přestat kouřit. Nejlepší je podle Králíkové, která vede Centrum pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, nikdy nezačít kouřit. Pokud někdo kouří, měl by přestat. Bez pomoci odborníků se to ale podaří jen asi čtyřem procentům kuřáků ze dvou milionu lidí, kteří v Česku kouří. U odvykání s odbornou pomocí je úspěšnost kolem 40 procent. „Pokud se však ani to nepodařilo, pak je v hierarchii rizika tabák, který nehoří. Další stupeň méně rizikového nikotinu je pak z vapování (elektronických cigaret),“ napsala ČTK Králíková.

Zhruba 80 procent kuřáků je podle Králíkové fyzicky závislých na nikotinu, jehož zdrojem je většinou spalovaný tabák. Při kouření cigaret ale vznikají také tisíce škodlivých látek, které poškozují zdraví. Závislost na nikotinu se podle Králíkové podobá závislosti na heroinu a není lehké se jí zbavit. „Není tedy reálné si myslet, že tyto statisíce závislých mohou přestat užívat nikotin, i když by to bylo ideální,“ uvedla.

V nových produktech Philip Morris se má tabák zahřívat na teplotu zhruba 300°C, tabák přitom nehoří. Místo kouře vdechují jeho uživatelé aerosol. Obsah škodlivin by tak měl být asi o 90 procent nižší.

Králíková souhlasí s tím, že riziko poškození zdraví je u těchto výrobků významně nižší než u kouření klasických cigaret. „Na tomto sdělení z úst výrobců cigaret je zajímavé právě uznání míry vysokého rizika z kouření a na místě je otázka, proč tedy cigarety vyrábějí, když vědí o jejich ničivém vlivu. Dalším poznatkem je, že i výrobci cigaret chápou, že zničující vliv cigaret na zdraví už je tak jasný, že jejich dlouhodobé setrvání na trhu není reálné a je třeba mít alternativu,“ uvedla Králíková. Svědčí o tom podle ní i to, že Philip Morris má v oblasti vapování 1800 patentů a dalších přes 4000 podaných žádostí.

-čtk-