Dětské kardiocentrum zatím sídlí v pronajatých prostorách. Slovensko chce však mít toto špičkové pracoviště v novém. Foto: Pixabay

Česko-slovenské konsorcium postaví v Bratislavě kardiocentrum

Konsorcium složené z české firmy VCES a slovenské INGSTEEL postaví v Bratislavě nové dětské kardiocentrum a přístavbu diagnostického centra. Hodnota zakázky činí 32,6 milionu eur (867 milionů Kč) bez daně z přidané hodnoty. Výstavba byla dnes slavnostně zahájena a potrvá dva roky, sdělila ČTK mluvčí Národního ústavu srdečních a cévních chorob (NÚSCH) Dobroslava Krajačičová. Právě NÚSCH si stavbu objednal.

 

Nynější dětské kardiocentrum v Bratislavě je jediným specializovaným pracovištěm svého druhu na Slovensku, které poskytuje péči o děti s vrozenými a získanými srdečními vadami. Zařízení je od roku 2009 součástí NÚSCH a v současnosti sídlí v pronajatých prostorách.

Projekt nového komplexu počítá například s výstavbou dvou kardiochirurgických sálů, ambulancí, lůžkových částí, heliportu, parkovacího domu či ubytovacích kapacit pro rodiče dětských pacientů.

Česko-slovenské konsorcium, v jehož čele stojí firma INGSTEEL, nabídlo podle Krajačičové ve veřejné soutěži na výběr zhotovitele nejnižší cenu a také nejnižší energetickou náročnost budoucího komplexu.

Společnost VCES, která je součástí francouzské skupiny Bouygues, se v minulosti podílela na výstavbě několika zdravotnických zařízení v České republice. Firma v březnu oznámila, že postaví lakovnu v budovaném závodu britské automobilky Jaguar Land Rover u Nitry na jihu Slovenska.

-čtk