"Cholera není v současné době často hlášenou infekcí, v Evropě se vyskytují pouze ojedinělá, zavlečená onemocnění," zdůrazňuje hlavní pražský hygienik Jan Jarolímek. Foto: Koláž ZD/HS HMP

Cholera v Česku: Pasažéři vyšetřeni, nemocní izolováni, domácnosti vydezinfikovány

Zdravotnický deník jako první upozornil na záchyt dvou zavlečených případů cholery v Česku.  Položili jsme hlavnímu pražskému hygienikovi Janu Jarolímkovi tři základní otázky, aby v nich upřesnil informace, které mohou být v mediálním šumu zkresleny. Právě Hygienické stanici hlavního města Prahy byl v pondělí 15. května nahlášen výskyt této nemoci u občanů, kteří se vrátili ze služebního pobytu v Zanzibaru.

 

Kdy se přesně v Česku objevilo onemocnění cholerou?

Dne 12. 5. 2017 (předminulý týden v pátek) se z několikaměsíčního služebního pobytu na ostrově Zanzibar (z oblasti Kendwa) vrátili dva čeští občané. Oba uváděli několik dní trvající průjmové obtíže a krátce po příletu zpět do Česka vyhledali lékařské ošetření na pražské infekční klinice. Na této klinice jim byl proveden odběr biologického materiálu. Vzhledem k příznakům onemocnění a erudici personálu mikrobiologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice byl materiál cíleně vyšetřen na choleru. V pondělí 15. 5.  po poledni byl potom hlášen záchyt cholery zaměstnancům Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Jaká opatření se při výskytu takového onemocnění provádí? Co je v takovém případě úkolem hygieniků?

Cholera je onemocnění zažívacího traktu, přenáší se nejčastěji  vodou kontaminovanou fekáliemi nemocného člověka. Další přenos se děje  potravinami, které jsou kontaminovány  nakaženou vodou. Cílem všech našich opatření, která jsme začali ihned po obdržení této informace realizovat, bylo zabránit možnému přenosu onemocnění. Proto byla ihned v bytě nemocných ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem provedena rozsáhlá dezinfekce. Dalším krokem bylo vyhledání  pasažérů letadla ze společných letů, kteří sdíleli místa nedaleko od postižených a u kterých nebylo možné vyloučit, že se mohli nakazit. Všichni spolupasažéři byli vyšetření a u nikoho se onemocnění nepotvrdilo. Nemocní byli izolováni na infekčním oddělení, byli přeléčeni a potom jim byla uložena domácí izolace. Po odeznění účinku antibiotik jim budou provedeny kontrolní odběry. Cíleným vyšetřením v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu nebylo onemocnění u druhého nemocného potvrzeno, hlášeno tedy je pouze 1 onemocnění Vibrio cholerae sérotyp Ogawa. Nutno podotknout, že z naší strany docházelo k průběžnému informování Ministerstva zdravotnictví, hlavní hygieničky ČR i ECDC. Zároveň mi také dovolte vyjádřit poděkování všem zaměstnancům hygienické služby, kteří se na řešení tohoto případu podíleli.

Kde se cholera vyskytuje a je možná nějaká prevence?

Cholera tzv. toxický kmen sérotyp Ogawa se v Tanzánii vyskytoval již v průběhu roku 2016. Je nutné však čtenáře upozornit, že cholera není v současné době často hlášenou infekcí, v Evropě se vyskytují pouze ojedinělá, zavlečená onemocnění. V současné době je hlášena epidemie cholery v Jemenu, kde jsou hlášeny desítky tisíc onemocnění. V Česku byl její výskyt detekován naposledy v roce 2002.

Z hlediska prevence je při cestách do těchto destinací doporučeno očkování, které je zcela běžně zájemcům dostupné v jednotlivých očkovacích centrech. Nesmíme zapomínat ani na dodržování elementárních základů hygieny. Jedním z cílů hygienické služby v oblasti ochrany veřejného zdraví je mj. budovat zvýšené povědomí veřejnosti v oblasti prevence nejrůznějších typů onemocnění. Proto doporučuji čtenářům podívat se na krátké video, které dosti výstižně znázorňuje výskyt a šíření cholery a ukazuje na základní preventivní opatření, která je nutné provádět. Video je dostupné zde:

-red-