Děti v přeplněném pediatrickém oddělení nemocnice Al-Thawra Hospital v hlavním městě Saná. Foto: UNICEF

V jemenské metropoli Saná byl kvůli choleře vyhlášen stav nouze

Úřady v jemenské metropoli Saná, kterou ovládá ozbrojené hnutí šíitských Húsíů, vyhlásily stav nouze kvůli epidemii cholery, která už zabila desítky lidí. Tamní ministerstvo zdravotnictví podle agentury Reuters vyzvalo humanitární organizace a další poskytovatele pomoci, aby pomohly s bojem proti epidemii a odvrátily „bezprecedentní katastrofu“.

 

Jemenské zdravotnictví silně oslabily více než dva roky války, kvůli níž musely miliony lidí opustit své domovy, a nemůže problém zvládnout, uvedla státní agentura Saba.

Jemen sužuje konflikt mezi menšinovými šíity podporovanými Íránem a vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího podporovanou arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií a Západem. Vyžádal si už životy více než 10.000 lidí, které zabily především téměř každodenní nálety.

Vládní jednotky mají pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

V Jemenu je v provozu jen málo lékařských zařízení a dvě třetiny populace podle OSN nemají přístup k pitné vodě.

Průjmové onemocnění od 27. dubna zabilo 51 lidí, oznámila ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO). Podezření na choleru je u dalších 2752 lidí a u 58 už byla nákaza potvrzena.

Epidemie nejhůř zasáhla právě hlavní město a okolí, ale případy jsou hlášeny také z dalších velkých měst, jako jsou Hudajdá, Táiz a Aden. Podle WHO žije v oblastech s vysokým rizikem přenosu cholery 7,6 milionu lidí.

Zhruba 17 milionů lidí z celkové 26milionové jemenské populace trpí nedostatkem jídla a nejméně tři miliony podvyživených dětí jsou vystaveny „vážnému riziku“, varuje OSN.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

-čtk-