Jana Vildumetzová se obává dopadu navýšení mezd od 1.7. na rozpočty obcí a krajů. Foto: prezentace J. Vildumetzové

Kraje chtějí po vládě víc peněz pro zdravotníky a sociální oblast

Asociace krajů ČR bude po vládě požadovat, aby se zabývala krajským zdravotnictvím a sociální péčí. Předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO) chce zaslat premiérovi prosbu o rozšíření programu jednání celostátní tripartity spolu s krajskými tripartitami 29. května o tato témata. Vildumeztová to včera řekla novinářům při jednání Rady Asociace krajů v Dříteči na Pardubicku.

 

„Potýkáme se s nedostatkem zdravotních sester, zdravotního personálu a lékařů,“ uvedla Vildumetzová. Podle ní nová úhradová vyhláška nepokrývá zvýšené mzdové náklady, proto kraje většinou zvýšily platy až od 1. března.

Zároveň se obává nařízení vlády o zvýšení mezd ve veřejných službách, které nabude účinnosti 1. července. „Bude mít opět dopad na krajské rozpočty, souhrnně za města, obce a kraje v objemu 1,3 miliardy korun,“ uvedla Vildumetzová. Podle ní se mají zvýšit mzdy v sociální oblasti o pět procent, u technických pracovníků v sociální oblasti a pracovníků v kultuře o devět procent. „Po vládě požadujeme, abychom obdrželi příslušené finanční prostředky. Zároveň budeme žádat, aby podobné nařízení bylo příště účinné od 1. ledna následujícího roku, protože rozpočty na daný rok již máme schválené,“ řekla Vildumetzová.

Kraje podle ní naproti tomu vyšly vládě vstříc a spokojily se s 420 korunami na letošní navýšení mezd řidičů autobusů namísto původně požadovaných 840 milionů. „Je nutné najít nějaké systémové řešení: Takto to nejde do budoucnosti řešit, že vláda schválí nařízení o navýšení platů zdravotníků, které se na nás nevztahuje, a my pak nějakým nesystémovým způsobem mzdy zvyšujeme,“ uvedla Vildumetzová. Podle ní by se Asociace krajů měla stát schváleným připomínkovým místem.

-čtk-