Hemofilie patří mezi nejnákladnější diagnózy vůbec. Loni jí trpěli dva ze tří nejdražších pacientů velkých pojišťoven. Foto: Wikipedie

Léčba nejdražších pacientů stojí stovky milionů korun ročně  

 

Tři největší zdravotní pojišťovny vydaly loni za léčbu padesátky nejnákladnějších klientů přes 650 milionů korun, průměrně 13 milionů na jednoho. Tyto náklady dlouhodobě rostou. Výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) za 20 nejdražších klientů loni dosáhly 342 milionů korun, meziročně o 50,5 milionu více. U Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) vzrostly o 21 milionů na 149 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli zástupci pojišťoven.

 

Loni byl nejdražším klientem VZP jednačtyřicetiletý muž z Jihomoravského kraje, který se léčil s hemofilií a chronickou hepatitidou typu C. Pojišťovna za jeho léčbu zaplatila 35,1 milionu korun. Před pěti lety VZP, která je největší na trhu, vydala za 20 nejnákladnějších pacientů 281 milionů, loni o 61 milionů více.

„Více než 95 procent všech nákladů na léčbu pacientů z uvedené dvacetičlenné skupiny tvoří jako vždy výdaje za léky,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Mezi nejnákladnější diagnózy podle VZP patří hemofilie, metabolické poruchy či plicní arteriální hypertenze. Důvodem, proč pojišťovna údaje zveřejňuje, je podle Tichého snaha informovat o nákladnosti zdravotní péče. „Zároveň tím (VZP) chce vyvrátit i občasné fámy, že se snaží zbavovat drahých pacientů, hradí jen tu nejlevnější péči a podobně,“ dodal mluvčí.

ZPMV zaznamenala loni nejvyšší náklady podle mluvčí Hany Kadečkové u sedmasedmdesátileté pacientky, která trpěla autoimunitním onemocněním a plicním onemocněním. Pojišťovna za její léčbu uhradila 13,2 milionu korun, většinu tvořily výdaje na krevní deriváty a léky na krvácivé příhody.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) za deset nejdražších klientů loni uhradila 159,5 milionu korun. Nejnákladnější byla léčba pro nemocného s těžkou formou hemofilie. Šlo o dvanáctiletého chlapce z Královéhradeckého kraje a pojišťovna za něj vydala 48,7 milionu korun, sdělila ČTK mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. ČPZP před pěti lety evidovala výdaje na tyto klienty 73,3 milionu korun, loni to byl více než dvojnásobek.

Přehled loňských výdajů tří největších zdravotních pojišťoven na nejdražší pacienty:

VZP

celkové náklady na 20 nejdražších klientů: 342,3 milionu Kč

nejdražší klient: muž z Jihomoravského kraje, 41 let, náklady 35,1 milionu Kč, diagnóza hemofilie a chronická hepatitida C

ZPMV

celkové náklady na 20 nejdražších klientů: 149,4 milionu Kč

nejdražší klient: žena, 77 let, náklady 13,2 milionu Kč, diagnóza systémový lupus erythematodes (autoimunitní onemocnění) a intersticiální plicní nemoc

ČPZP

celkové náklady na deset nejdražších klientů: 159,5 milionu Kč

nejdražší klient: muž z Královéhradeckého kraje, 12 let, náklady 48,7 milionu Kč, diagnóza dědičný nedostatek faktoru VIII (těžká forma hemofilie)

-čtk-