Rychlý růst výdajů v onkologii souvisí zejména s nástupem nových léčivých tzv. biologických přípravků. Často se ale doplňuje s klasikou chemoterapií. Foto: Official United States Air Force Website

Na léčbu rakoviny daly loni pojišťovny přes 17 miliard korun

Tři největší zdravotní pojišťovny, které zahrnují asi 80 procent trhu, vydaly loni na léčbu rakoviny více než 17 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK pojišťovny poskytly. Náklady v posledních letech stoupají, důvodem jsou podle Všeobecné zdravotní pojišťovny především zvyšující se výdaje na biologickou léčbu.

 

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která je se 5,9 miliony klientů v ČR největší, vydala loni na léčbu rakoviny 13,97 miliardy korun, což je meziročně asi o 900 milionů korun více. S některou z onkologických diagnóz se loni léčilo asi 305.630 klientů VZP, ve srovnání s rokem 2015 je to nárůst asi o 6850 lidí. Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého výdaje rostou v posledních letech dvakrát rychleji než počet nemocných. „Rychlý růst výdajů souvisí zejména s nástupem nových léčivých přípravků, jichž v posledních letech přichází do praxe velké množství. Jde zejména o tzv. biologickou léčbu,“ napsal ČTK Tichý. Náklady na tuto léčbu u pacientů VZP s rakovinou loni dosáhly asi 2,5 miliardy korun a meziročně vzrostly zhruba o čtvrt miliardy.

Druhá největší Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra za první pololetí 2016 evidovala podle své mluvčí Hany Kadečkové náklady 1,1 miliardy korun. V roce 2015 vydala na léčbu 15.680 pacientů s některou z onkologických diagnóz dvě miliardy. Ve srovnání s rokem 2014 to bylo o 70 milionů více, počet pacientů ale klesl o 170.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která je třetí na trhu, náklady na léčbu rakoviny v loňském roce vyčíslila na 2,1 miliardy korun, napsala ČTK mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Zhoubné nádory jsou podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. V roce 2015 na ně zemřelo asi 26.850 lidí, tedy 24 procent z celkového počtu zemřelých.

-čtk-