Kraj má čtyři akutní a dvě následné nemocnice. Pro letošní rok je jejich ztráta, kterou hradí kraj jako služby obecného hospodářského zájmu, schválená téměř na čtvrt miliardy korun. Foto: koláž ZD

Nový tým manažerů má Plzeňskému kraji snížit ztráty nemocnic

Radní Plzeňského kraje včera odvolali 22 lidí z představenstev a dozorčích rad nemocnic a zdravotnického holdingu. Místo nich jmenovali manažery, kteří pro kraj pracovali na analýze zdravotnictví a kteří mají radikálně snížit ztráty šesti krajských nemocnic. Pro letošní rok je jejich ztráta, kterou hradí kraj jako služby obecného hospodářského zájmu, schválená téměř na čtvrt miliardy korun. Hejtman Josef Bernard (ČSSD) chce, aby do konce roku 2019 klesla aspoň na polovinu. Kraj při reformě nepočítá s uzavřením nemocnic či oddělení, řekl novinářům Bernard.

 

V roce 2010 byly ztráty čtyř akutních nemocnic a dvou nemocnic následné péče kolem 70 milionů, letos je schválená ztráta čtvrt miliardy korun. Hejtmanství předpokládá, že skutečnost bude až kolem 300 milionů. Kdyby kraj nejednal, podle analýzy by ztráta na konci volebního období dosahovala až k půl miliardě ročně. Roční obrat krajských nemocnic je 1,4 miliardy korun. „Jsme přesvědčeni, že pakliže se tomuto problému nepostavíme čelem, může to znamenat omezení dostupnosti zdravotní péče, zamezí to dalšímu rozvoji nemocnic – ať už zvýšení platů nebo rozvoji dalších investic pro naše nemocnice,“ řekl hejtman. Ztrátu mají akutní nemocnice, nemocnice následné péče ztrátové nejsou.

Kraj z představenstev či pozic jednatelů nemocnic a zdravotnického holdingu odvolal všechny politiky a nahradil je manažery. Politici budou v dozorčích radách. Radní odvolali i vedení zdravotnického holdingu a jmenovali nové členy. Holding by měl mít větší slovo v řízení nemocnic. Současní ředitelé nemocnic zůstávají ve funkcích.

Novým předsedou představenstva holdingu jmenovala rada Marka Kýhose. Odborník na zdravotnictví, který působil např. v představenstvu skupiny Agel, se podílel na zpracování analýzy krajských nemocnic. S ním bude v představenstvu ředitel nemocnice ve Stodu Alan Sutnar a Jaroslav Šíma. Kýhos se Sutnarem budou i v představenstvech tří nemocnic akutní péče, ve Stodu doplní představenstvo místo Sutnara Šíma. V dozorčí radě holdingu budou další spoluautoři analýzy nemocnic Tomáš Uvízl a Eduard Sohlich a ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

„Analýza jednoznačně říká, že naše nemocnice jsou nákladově velmi neefektivní a výkonově značně poddimenzované,“ řekl hejtman. Měly by výrazně vzrůst počty výkonů. Nemocnice musejí nalákat na dostupné ambulance a krátké čekací doby na operace pacienty, kteří zatím ze spádových oblastí míří mimo region nebo do Plzně do fakultní nemocnice. S ní budou noví manažeři víc jednat o spolupráci.

Konkrétní kroky, které povedou k poklesu ztráty, zatím Kýhos neuvedl. Čerstvé změny nejdřív musí projednat s vedením nemocnic, s primáři a zaměstnanci. Jedním z prvních kroků bude aktualizace finančního plánu na letošní rok a příprava plánů rozvoje na příští tři roky.

Jedním z důvodů, proč mají nemocnice Plzeňského kraje tak vysoké ztráty, je nastavení plateb od zdravotních pojišťoven. Vedení kraje už řadu let upozorňuje na to, že za stejný výkon dostanou nemocnice v Plzeňském kraji méně peněz než jinde v Česku. Podle Kýhose tento nepoměr tvoří čtvrtinu až třetinu roční ztráty, tedy zhruba 60 až 70 milionů korun.

-čtk-