Do finále postoupili nejprve tři a pak dva kandidáti. Pakistánka Sania Ništarová vypadla už v prvním kole, ve druhém porazil Etiopan Tedros Adhanom (vlevo) Brita Davida Nabarru. Foto: Koláž ZD

Novým šéfem WHO byl zvolen Etiopan Tedros Adhanom

Novým generálním ředitelem Světové zdravotnické organizace (WHO) byl dnes na příštích pět let zvolen Etiopan Tedros Adhanom. První Afričan v této funkci nahradí Číňanku Margaret Chanovou, která stála v čele organizace deset let.

 

Tedrose zvolili zástupci členských států WHO ve třetím a posledním kole volby, v níž získal 133 hlasů. Porazil Brita Davida Nabarra, jehož podpořilo 50 delegátů či ministrů zdravotnictví. Dva volitelé se hlasování zdrželi. Třetí kandidátka, pákistánská kardioložka a aktivistka Sania Ništarová, vypadla už v prvním kole. Zdravotnický deník přinesl podrobnější informace o kandidátech u úvahy světového tisku o nutnosti reformy WHO už v pondělí.

Generální ředitel WHO má rozsáhlé pravomoci při stanovování priorit či vyhlašování mimořádných opatření kvůli epidemiím nebezpečných nákaz.

Pod vedením Chanové organizace několikrát nezareagovala odpovídajícím způsobem na vzniklé krize. Například v roce 2014 na epidemii eboly v západní Africe. Všichni tři kandidáti na post šéfa WHO slibovali, že budou usilovat o obnovení důvěryhodnosti WHO.

Světová zdravotnická organizace, která je jednou z agentur OSN, má 194 členů, z nichž 185 má hlasovací právo. WHO byla založena 7. dubna 1948. Tento den se slaví jako Světový den zdraví.

-čtk, red-