Evropská léková agentura se kvůli brexitu přemístí do jiných evropských zemí. Foto: EMA

Portugalsko chce z Británie přilákat agenturu pro léčiva EMA

Portugalská vláda rozhodla o vytvoření národní komise, která bude usilovat o přesun sídla Evropské agentury pro léčiva (EMA) z Londýna do Lisabonu. Vyplývá to z usnesení portugalské vlády. O přesun sídla agentury usiluje také Slovensko.

 

Kvůli takzvanému brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, se EMA přemístí z Londýna do jiných evropských zemí sídla evropských agentur. EMA je jednou z největších a nejdůležitějších, úzce spolupracuje s 50 národními regulátory v oblasti léčiv.

Komise bude mít na starosti veškeré záležitosti související s žádostí Portugalska o sídlo agentury a má vytvořit podmínky pro její případný bezproblémový přesun.

Portugalsko rovněž upozornilo, že dohoda, která vedla k vytvoření EMA, byla uzavřena v Lisabonu v roce 1992 v rámci prvního portugalského předsednictví EU.

Konkrétní postup přesídlení dvou unijních agentur, které nyní sídlí v Británii, by Evropská komise měla představit v červnu na summitu EU. Kromě EMA je druhou agenturou Evropský bankovní úřad (EBA), o jehož sídlo má zájem Česká republika.

-čtk-