Typ spalničkového viru, který se na Ostravsku šíří nyní, podle hygieniků odpovídá tomu, který způsobuje epidemie v Rumunsku, Německu, Rakousku. Foto: Wikipedia

Šíření spalniček se v posledním týdnu zpomalilo, o konec epidemie ale nejde

Zatímco počet nakažených spalničkami v Moravskoslezském kraji v uplynulých týdnech téměř pravidelně narůstal, v posledním týdnu se situace poněkud uklidnila. Počet nemocných spalničkami, který evidují epidemiologové Krajské hygienické stanice v Ostravě, dosáhl k 29. květnu 121, když od 23. května stagnoval na 120 nahlášených případech.

 

„Rozhodně se nedá hovořit o konci epidemie. Jde o onemocnění, které se šíří vzduchem pomocí kapének a je velice nakažlivé. Případů sice nepřibývá explozivně, ale ohnisko nákazy rozhodně ještě nevyhaslo,“ říká Irena Martinková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Zejména v rodinách

Kromě Bruntálu, zasáhla epidemie všechny okresy Moravskoslezského kraje. „Dominantní je stále okres Ostrava, kde epidemie začala,“ potvrzuje lékařka s tím, že se nepodařilo jednoznačně zjistit, odkud byla nákaza zavlečena. „Určitě to někdo přivezl, protože od roku 2013 se v Ostravě spalničky nevyskytly, tehdy šlo o onemocnění zavlečená k nám z Thajska,“ doplňuje. V současnosti jde ale o jiný případ. Typ viru, který se na Ostravsku šíří nyní, odpovídá  podle hygieničky tomu viru, který se způsobuje epidemie v Rumunsku, Německu, Rakousku.

Nemoc se šíří zejména v rodinách a na pracovištích. Nejčastěji mezi osobami staršími 30 let, kterých je téměř polovina a pak také dětmi do 4 let věku. Nevyhýbá se ani zdravotníkům, dosud jich onemocnělo 15.

Přes sto ohnisek

V souvislosti s epidemickým výskytem spalniček na území kraje jsou pracovníky Krajské hygienické stanice zajišťována protiepidemická opatření. „To znamená aktivní vyhledávání zdroje nákazy, kontaktů, epidemiologické šetření, lékařský dohled, vyloučení vnímavých dětí z kolektivu, izolace nemocného, domácí izolace u vnímavých osob a podobně,“ popisuje Martinková. Jak doplnila, opatření se týkají1066 exponovaných osob ve 131 ohniscích nákazy (92x v rodinách, 15x ve zdravotnických zařízeních, 2x na středních školách, 3x na základních školách, 19x na pracovištích).

Výskyt spalniček dle okresů a věku ve 21. týdnu

Zdroj: KHS Ostrava

 

 

 

Zájem o očkování roste

Oproti nedávné minulosti potvrzuje mnohonásobně zvýšený zájem o očkování proti spalničkám lékař Rastislav Maďar, ředitel Očkovacích center Avenier. „K nám chodí většinou starší ročníky, které očkování proti spalničkám nějakým způsobem minulo, nebo v minulosti absolvovali jen jednu ze dvou potřebných dávek. Vakcinace dětí probíhá u pediatrů,“ vysvětlil s tím, že povinně proti spalničkám se očkuje od roku 1969. Ale přesto ani děti narozené v 70. létech nemusí mít ochranu dostatečnou, protože jedna dávka, kterou se očkovalo až do poloviny 80. let, nestačí.

Tomu, kdo si není jistý, radí nechat si vyšetřit protilátky z krve. Imunita proti nákaze nastupuje podle jeho slov zhruba za dva až tři týdny po první dávce vakcíny, záleží, zda už dotyčný v minulosti očkován byl. „Nicméně očkování proti spalničkám funguje i zpětně po kontaktu s nemocným, a to do 72 hodin. Pokud si tedy někdo není jistý, byl v kontaktu se spalničkami a nechá si do 72 hodin aplikovat jednu dávku, tak by ta vakcína měla pomoci buď onemocnění úplně zabránit, nebo podstatně zmírnit jeho průběh. Problém je v tom, že než se u pacienta objeví pro spalničky typická vyrážka, je už asi čtyři dny infekční, ačkoli průběh onemocnění připomíná virózu,“ uzavírá lékař.

-ova-