„Zákon o univerzitních nemocnicích je špatný a nebezpečný. Umožní největší odstátnění péče za posledních dvacet let. Rozvrátí specializovanou péči,“ varují odbory. Foto: Koláž ZD

Sobotka chce jednat s Ludvíkem o univerzitních nemocnicích, odboráři se totiž staví na zadní

Premiér Bohuslav Sobotka se chce sejít s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (oba ČSSD) kvůli zákonu o univerzitních nemocnicích, který projednává Sněmovna. Kvůli výhradám k normě chce zvážit, zda je navrhované řešení „správná cesta, či převažují rizika“. Sobotka to včera řekl na sněmu odborů. Odboráři předlohu kritizují a žádají, aby ji zákonodárci nepřijali.

 

Sněmovna návrh zákona koncem dubna pustila do dalšího projednávání. Deset fakultních nemocnic by se podle normy mělo přeměnit na nemocnice univerzitní. Podle Ludvíka by měly větší ekonomickou svobodu a snazší řízení.

„Vláda naprosto neúměrně tlačí na přijetí zákona o univerzitních nemocnicích. Ten je špatný a nebezpečný. Umožní největší odstátnění péče za posledních dvacet let. Rozvrátí specializovanou péči. Znemožní jakoukoliv regulaci,“ uvedla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Sobotka chce znát hlavně přínosy návrhu. „Jsem připraven vést debatu s ministrem zdravotnictví a přibrat odbory k diskusi, abychom čas, který máme, využili a rozhodli, jestli toto je správná cesta, či převažují rizika. Dokážu si představit, že se můžeme dohodnout na rozumném řešení,“ uvedl premiér.

Univerzitní nemocnice by fungovaly jako právnická osoba. Ustavit, zrušit či sloučit by se daly jen zákonem. Měly by smlouvu o spolupráci s vysokou školou, jejíž studenti by se v nich vzdělávali. V čele univerzitních nemocnic má stát ředitel, nově by měly i správní radu. Nemocnice má hospodařit s majetkem, který na ni stát převede. Výnosy bude moci použít pouze na úhradu nákladů na svou činnost.

Podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je změna přínosná, zrušila by nalévání peněz do oddlužování nemocnic. Podle opoziční ODS je zákon nutné přepracovat tak, aby vysoké školy měly zásadní možnost mluvit do řízení nemocnic. Komunisté se obávají privatizace zdravotnických zařízení.

Odbory vyzvaly poslance, aby podpořili také návrh do zákoníku práce, který sjednocuje odměňování zdravotníků v soukromých a státních a veřejných nemocnicích. Podle záměru by se i privátní zařízení měla řídit tarifními tabulkami. Sobotka slíbil, že ČSSD změnu podpoří.

-čtk-