Ředitel Vladimír Dbalý v době, kdy měl důvod k úsměvům. V roce 2010 vystoupil v pořadu Interview Z1 v dnes již neexistující televizi. Reprofoto: Televize Z1

Soud začne rozplétat druhou várku staré korupční kauzy Nemocnice Na Homolce

Pražský městský soud začne v pondělí projednávat další údajnou korupci při zakázkách pražské Nemocnice Na Homolce. Obžalobě i tentokrát čelí bývalý ředitel instituce Vladimír Dbalý, spolu s ním pak dalších pět lidí. Dbalému, který bral údajně úplatky za nezákonné uzavírání smluv na poskytování konzultací nebo služeb, hrozí až 12 let vězení.

 

Obžaloba se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011 – konkrétně zakázek na poradenské a konzultační služby, dále na účetní a medicínsko-právní služby a do třetice zakázek na právní služby, které poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem. Dbalý si prý díky úplatkům přišel na 12 milionů korun. Vedle přijímání úplatků je stíhán také za porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Předsedkyně soudního senátu Hana Hrnčířová zatím nařídila hlavní líčení na pět pracovních dní, lze ale předpokládat, že kauzu bude projednávat mnohem déle. První obžalobou Dbalého, která se týká zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu gama nože, se soud zabývá už od loňského ledna a rozsudek stále nepadl.

Vedle Dbalého usednou na lavici obžalovaných advokát z MSB Legal (dříve Šachta & Partners) David Michal, někdejší právník nemocnice Roman Žďárek, bývalá nemocniční účetní Emilie Bialešová, ředitelův známý Zdeněk Čáp a inženýr Josef Kantůrek.

S Čápem a Kantůrkem Dbalý podle obžaloby podepsal smlouvy na poskytování metodické podpory, ačkoliv ji nemocnice od externistů vůbec nepotřebovala. Státní příspěvkové organizaci tak údajně způsobil škodu 4,4 milionu korun. Od obou mužů prý pravidelně dostával úplatky – od Čápa celkem nejméně 760.000, od Kantůrka 360.000 korun.

Ve prospěch Žďárka a Bialešové prý Dbalý zmanipuloval zakázku na účetní a medicínsko-právní služby. Podle státního zástupce zajistil, aby měli oproti ostatním uchazečům výrazně jednodušší podmínky. Sdružení Žďárka a Bialešové pak tendr vyhrálo, ačkoliv nenabídlo nejnižší cenu, čímž Homolce podle obžaloby vznikla škoda nejméně 49,5 milionu korun. Bialešová prý za získání smlouvy Dbalému postupně vyplatila 8,5 milionu.

Obžaloba dále tvrdí, že zadání právních služeb kanceláři Šachta & Partners bylo nezákonné. Homolka advokátům vyplatila v letech 2009 až 2011 celkem 24,6 milionu korun. Dbalý za to prý přijal od Michala na úplatcích nejméně 2,3 milionu.

Lékař, který vedl nemocnici v letech 2006 až 2012, svou vinu odmítá. V první svojí kauze u soudu řekl, že státní zástupce „nehorázně a bezostyšně lže“. Dbalý kritizuje to, že obžaloba vychází z poznámek v jeho deníku. Zápisky označil za fiktivní umělecké dílo o životě v lékařském prostředí.

Kriminalisté muže obvinili ještě ve třetí kauze, v níž se zakázky nemocnice týkají poradenských služeb či dodávky pro pracoviště navigované chirurgie.

-čtk-