Stejně jako loni opanoval mezinárodní část soutěže Team Canada Ontario. Na snímku jeho členové trénují na Rallye Rejvíz ještě doma v Kanadě Foto: JASON KRYK / WINDSOR STAR

Soutěž záchranářů v Jeseníkách vyhrály týmy z Polska a Kanady

S nástrahami tradiční mezinárodní soutěže zdravotnických záchranných služeb Rallye Rejvíz, která se od středy odehrávala v Jeseníkách, si letos nejlépe poradily v zahraniční části týmy z Polska a Kanady. V národní kategorii soutěže zvítězili záchranáři ze severu a jihu Moravy. ČTK to řekl mluvčí závodu Jiří Pavlík.

 

Letošního 21. ročníku Rallye Rejvíz, která každoročně prověří znalosti a zkušenosti záchranářů, se zúčastnilo 90 posádek ze 17 zemí. Přijely například z Japonska, Kanady, Spojených států, Norska, Estonska, Británie, Německa, Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Litvy, Slovenska, Nizozemska či domácího Česka.

„V národní soutěži posádek rychlé lékařské pomoci (lékař, sestra nebo záchranář a řidič) zvítězil tým složený ze severomoravských a jihomoravských záchranářů Palavia rescue a v národní kategorii posádek rychlé zdravotnické pomoci (sestra nebo záchranář a řidič) se nejlépe umístili zdravotníci ze Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje,“ uvedl Pavlík.

V mezinárodní soutěži posádek s lékařem kraloval tým PCK Czechowice – Dziedzice z Polska. Kategorii posádek bez lékaře opanoval stejně jako loni Team Canada Ontario. Záchranáři plnili úkoly stejné jako při výjezdu záchranky. Na trase je čekali namaskovaní figuranti a nahrané scény. Účastníci museli prokázat znalosti z různých oborů urgentní medicíny.

Letos si museli poradit například s několika zraněnými po dopravní nehodě, ošetřovali i dospělého a dítě po explozi kanystru s hořlavinou. „Jedním z náročných úkolů bylo napadení člena nesoutěžící zdravotnické posádky během ošetřování pacienta s následným důsledným zásahem hlídky policie,“ řekl Pavlík. Nelehký úkol čekal záchranáře i při ošetřování pacientky se závažným úrazem po pádu ze schodů či při řešení nehody traktoru s velkým počtem zraněných.

„Museli si také poradit při diagnostice akutního infarktu myokardu, meningitidy u jedenáctiletého dítěte nebo různých příčin bolestí na hrudi. Podle hodnocení týmů rozhodčích si soutěžící obecně vedli dobře a nelze říct, že by někdo vyloženě pohořel. Znalosti a dovednosti všech soutěžících jsou na velmi vysoké úrovni,“ dodal Pavlík.

Závody letos doplnila i soutěž prvosledových hlídek Policie ČR, kterou vyhráli policisté z Vysočiny. Soutěž Zlaté sluchátko pro dispečery obsluhující tísňovou linku 155 vyhrála Petra Augustová z Prahy, klání lékařských fakult studenti ze středomoravského týmu Nadšení moravští záchranáři.

Rallye Rejvíz má své kořeny na Zlatohorsku, kde se vyprofilovala v obrovské mezinárodní setkání záchranářů. Téměř všechny úkoly vycházejí ze skutečných výjezdů záchranné služby, které se někde ve světě staly.

-čtk-