„Jsem moc ospalá, odpověděla mi. Za hodinu byla v bezvědomí a dvanáct hodin na to zemřela,“ popsal spisovatel Roald Dahl smutný osud své dcery, která onemocněla spalničkami. Jeho esej je po třiceti letech znovu aktuální. Foto: Wikimedia

Spalničky jsou nebezpečná nemoc, vzkazuje spisovatel, který kvůli nim přišel o dceru

Rodiče, kteří odmítají očkovat své děti, ohrožují jejich životy. Ať už je to kvůli zatvrzelosti, nevědomosti nebo ze strachu, kvůli těmto rodičům stále máme spalničky, napsal před více než třiceti lety britský spisovatel Roald Dahl, autor knížek jako Obr Dobr nebo Karlík a továrna na čokoládu. Jeho poselství je však vzhledem k situaci v mnoha vyspělých zemích, kde se dříve takřka vymýcené spalničky šíří, znovu aktuální. Opět se objevilo v médiích, včetně britského deníku The Independent nebo americké CBS News.

 

Stal se jedním z nejprodávanějších autorů na světě. Jeho knížky jako Karlík a továrna na čokoládu, Obr Dobr nebo třeba Fantastický pan Lišák, baví celé generace dětí. Britský spisovatel Roald Dahl se ale také ve svém životě věnoval šíření osvěty o očkování a jeho významu. Měl k tomu velmi vážný osobní důvod. Jeho vlastní dcera Olivia zemřela jako sedmiletá na spalničky. Stalo se tak v roce 1962. Vakcína proti spalničkám byla patentována o rok později. Plošně se pak proti této infekční chorobě začalo očkovat na konci šedesátých let.

Cítila se ospale a dvanáct hodin na to zemřela

Roald Dahl napsal v roce 1986, tedy 24 let po smrti své dcery, krátkou esej s názvem Spalničky, nebezpečná nemoc, a v ní popsal své osobní zkušenosti s tím, jak do jeho života zasáhla tato infekce. „Olivie, moje nejstarší dcera, dostala v sedmi letech spalničky. Nemoc měla obvyklý průběh. Vzpomínám si, že jsem jí často četl v posteli a necítil se nijak znepokojený,“ vzpomínal. „Jednoho rána, když už se Olivie uzdravovala, seděl jsem na její posteli a ukazoval ji, jak vytvořit malá zvířátka z čističů dýmek. Když přišla řada na ní, aby si to taky vyzkoušela, všiml jsem si, že její mysl a prsty nespolupracovaly a nemohla nic dělat. ‚Cítíš se dobře?‘ Zeptal jsem se jí. ‚Jsem moc ospalá.‘ Odpověděla mi. Za hodinu byla v bezvědomí a dvanáct hodin na to zemřela,“ popsal Dahl.

U jeho dcery nastala možná komplikace spalniček a to encefalitida, která zasáhla mozek dítěte. Tato komplikace se může vyskytnout i dnes a může mít fatální následky. Podle údajů amerického úřadu Centers for Disease Control and Prevention nastává zhruba u jednoho až dvou nemocných z tisíce a může vést k mentálnímu postižení dítěte, poruchám jeho vývoje, ztrátě sluchu nebo také k úmrtí. Dalhlově dceři lékaři nedokázali pomoci. „Na druhou stranu dnes existuje něco, co mohou rodiče udělat, aby se taková tragédie nestala jejich dítěti. Mohou trvat na tom, že jejich dítě bude očkované proti spalničkám. To jsem pro Olivii v roce 1962 udělat nemohl, protože tehdy ještě nebyla vynalezena spolehlivá vakcína. Dnes je pro každou rodinu k dispozici dobrá a bezpečná vakcína, jediné, co musíte udělat, je požádat o ni svého lékaře,“ napsal Dahl v roce 1986.

Dvě své knihy Dahl věnoval právě Olivii, a to Jakub a obří broskev a Obr Dobr, kterou napsal až mnoho let po její smrti. „Uvidíte její jméno na začátku každé z těchto knih. A já vím, jak by byla šťastná, kdyby věděla, že její smrt pomohla zachránit mnoha zdraví a životy mnoha dětí

Spalničky jsou stále nebezpečné

Dahl se v roce 1986, když psal svou esej, setkával s názorem, že spalničky vlastně nejsou nijak závažné onemocnění, a proto není třeba proti nim očkovat. Tím se jeho situace příliš nelišila od současnosti, kdy se stále objevují názory, že spalničky neznamenají pro děti větší riziko, a tak je očkování proti nim zbytečné. „Dosud není všeobecně uznáváno, že spalničky jsou nebezpečná nemoc. Věřte mi, jsou. Podle mého názoru, rodiče, kteří odmítají své děti očkovat, ohrožují životy svých dětí,“ byl přesvědčený spisovatel. Právě to, že ve Velké Británii bylo (a stále je) dost rodičů, kteří odmítali očkování u svých dětí, vedlo k tomu, že se spalničky stále vyskytují. Ať už byl příčinou odmítání očkování ze strany rodičů strach, jejich vlastní zatvrzelost nebo nevědomost, výsledek je ten, že infekce nezmizela. To je mimochodem teoreticky možné, protože spalničky jsou pouze lidské onemocnění, a tak by bylo možné při dostatečně vysoké proočkovanosti populace a jejím udržení po dostatečně dlouhou dobu, spalničky zcela vymýtit.

Jak upozorňuje americký zpravodajský portál CBS News sám Dahl se trápil tím, že lidé odmítají očkování svých dětí a snažil se je tím, že sdílel svůj vlastní příběh, přesvědčit o významu očkování. Pro jeho dceru Olivii bylo už pozdě, ale ostatní rodiče mají možnost ochránit své děti.

Ludmila Hamplová