Když velké a malé firmy spolupracují, mohou z toho těžit obě. Velké farmaceutické skupiny poskytují malým své zázemí a kapitál výměnou za možnost prodávat nově vyvinuté léky. Malé společnosti se tak stále častěji soustředí na vývoj léků v licenci těch velkých. Foto: Publicdomainpictures.net

Spolupráce malých a velkých farmaceutických firem přináší rychlejší a efektivnější vývoj nových léků

Malé biotechnologické firmy mohou být snadno zastíněny svými většími a ziskovějšími sestřenicemi – velkými farmaceutickými skupinami. Nicméně symbióza mezi oběma typy společností nebyla podle listu Financial Times nikdy větší.

 

V začátcích byly malé farmaceutické firmy obvykle zakládány vědci. Jejich cílem byl výzkum jediného, avšak slibného produktu. Dnes se tito Davidové stále častěji soustředí na vývoj léků v licenci tradičních Goliášů. Ukazuje se, že jde o velmi inovativní a zároveň účinný byznysmodel, v jehož rámci se navíc v rozumné míře sdílí podnikatelské riziko.

Velké farmaceutické skupiny poskytují malým své zázemí a kapitál výměnou za možnost prodávat nově vyvinuté léky. Tak například britsko-švédská AstraZeneca vykázala za první letošní čtvrtletí tržby z těchto joint-ventures ve výši 562 milionů dolarů (14 miliard korun).

Jedním z partnerů AstraZeneky je britská společnost Circassia, která získala povolení od amerických úřadů pro prodej léků Tudorza a Duaklir proti plicním onemocněním. AstraZeneca za svůj podíl ve společnosti zaplatila 50 milionů dolarů, a je tak třetím největším akcionářem Circassie.

PureTech spolupracuje na zpomalení stárnutí imunitního systému

Bostonská společnost PureTech na podobném principu spolupracuje se švýcarským Novartisem. Spolu se zaměřují na vývoj léků, které by dokázaly zpomalit stárnutí imunitního systému. Společný podnik začal v bostonské pobočce Novartisu, nicméně švýcarský gigant nyní získá podíl v dceřiné společnosti resTORbio, kterou založil právě PureTech.

PureTech do společnosti vložil přibližně 15 milionů dolarů a vlastní 58 procent resTORbia s tím, že podíl může v budoucnu vzrůst až na dvě třetiny. Podle analytika Peela Hunta se může investice Novartisu do resTORbia vrátit během pěti až deseti let.

Mereo BioPharma: půjde na trh nový lék na řídnutí kostí?

Před dvěma lety vznikla společnost Mereo BioPharma, která začala vyvíjet léky na zakázku pro velké farmaceutické firmy. Šlo především o produkty, u nichž velké společnosti realizovaly nízké marže, a tak nebyly ochotny jejich další rozvoj financovat. Zakladatelé Merea však měli za sebou již v tomto odvětví své zkušenosti a byli tak schopni rozpoznat, co má potenciál a co nikoli.

Mereo nějakou dobu hledalo vhodné produkty, které by stálo za to zdokonalit. Zvolilo nakonec tři, které vyvinul Novartis. Ten Mereu přenechal své know-how a začal s ním spolupracovat. Novartis na oplátku získal v Mereo BioPharma 19,5procentní podíl a příslib dalších podílů z prodejů licencovaných léčiv.

Od roku 2015 se firmě podařilo získat na svůj výzkum přes 100 milionů liber. V současnosti pracuje na třech projektech, z nichž dva jsou „na dobré cestě“. Mereo věří, že v roce 2019 získá od regulátorů povolení k uvedení na trh pro lék na řídnutí kostí. Analytici tvrdí, že společnost má vyvážený poměr příležitostí rychlého rozvoje a rizika.

Ergomed se zaměřuje na nespavost či endometriální karcinom

Trochu jiný model partnerství využívá britská společnost Ergomed. Ta byla založena už před dvaceti lety a velké firmy si ji najímaly na provádění klinických testů svých léků. Takové služby zajišťovaly Ergomedu slušné výdělky.

Nicméně v posledních letech firma nabízí z klinických testů na zakázku slevu výměnou za to, že se může přímo podílet na vývoji léků, které podle ní mají potenciál. To jí pak zajišťuje dodatečné příjmy z prodejů a podíly na zisku.

V současné době Ergomed pracuje na padesátce klinických testů a u pěti léků se podílí na výzkumu. V jednom případě spolupracuje se španělskou farmaceutickou skupinou Ferrer na vývoji léku na nespavost. Má úspěšně za sebou již dvě ze tří fází testů. Třetí fáze probíhá u léku na léčbu endometriálního karcinomu, který Ergomed vyvíjí společně s kanadskou biofarmaceutickou společností Æterna Zentaris.

Ergomed získala v minulém roce od několika analytických společností nákupní doporučení s tím, že nabízí investorům „ziskový a podstatně méně rizikový byznysmodel v daném oboru.“

Petr Musil