V září příštího roku by mohlo být otevřeno studium na zdravotní sestru na univerzitě v Hradci Králové. Podle hejtmanství by bylo ideální, kdyby ke studiu nastoupilo každoročně 60 studentů. Foto: Flickr

Univerzita Hradec Králové připravuje vzdělávání zdravotních sester

Univerzita Hradec Králové (UHK) připravuje vzdělávání zdravotních sester, nový obor by mohla škola otevřít nejdříve v září 2018. Možnost studia by měla pomoci řešit nedostatek personálu v nemocnicích v Královéhradeckém kraji. Novinářům to řekl hejtman hradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

 

Studium ošetřovatelství nabízí v kraji nyní pouze Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové. „Jiné kraje mají mnohem lepší zdroj zdravotních sester s vysokoškolskou kvalifikací. Jsem rád, že vedení UHK si uvědomuje rizika spojená s nedostatkem zdravotních sester nejen v sektoru zdravotnictví, ale rovněž v sociálních službách,“ uvedl Štěpán.

Podle hejtmanství by bylo ideální, kdyby ke studiu nastoupilo každoročně 60 studentů. „Studentům bychom v našich zařízeních umožnili odborné praxe a naši zaměstnanci by se mohli zapojit i do vzdělávání svých budoucích kolegů přímo na univerzitě. Kraj je přirozeně připraven podílet se i finančně,“ uvedl náměstek hradeckého hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09).

Cabicar dnes dodal, že v pěti krajských nemocnicích na začátku května chybělo 59 lékařů a 78 sester. Podle Cabicara se krajské nemocnice dosud nedostaly do situace, kdy by bylo nutné kvůli nedostatku personálu uzavírat některá oddělení.

Hejtmanství kvůli nedostatku lékařů připravilo stipendijní program pro mediky, který se rozhodlo využít již 55 lidí. Tito medici se za podporu 120.000 korun zavázali, že po dokončení studia budou nejméně čtyři roky pracovat v hradeckém kraji. Podle Cabicara kraj jedná také o možnosti rozšíření stipendií i na zdravotní sestry. Vedení Zdravotnického holdingu Královéhradecké kraje se také snaží získat lékaře ze zahraničí, například z Ukrajiny či Polska.

-čtk-