EU: Česko má problém v plynárenství. Jde o domácnosti, nemocnice apod.

Kvóty pro rozdělování imigrantů mezi členské státy zdaleka nejsou jediným právním sporem, který rozděluje Evropskou komisi a Českou republiku. “Řízení o nesplnění povinnosti” probíhá například také kvůli bezpečnosti dodávek zemního plynu. Praha podle Bruselu dostatečně nespolupracuje, pokud jde o ochranu domácností, zdravotnických nebo sociálních zařízení a dalších citlivých odběratelů.

Celkovou strategii Evropské unie komentuje europoslanec Miroslav Poche (ČSSD, S&D): “Naši dlouhodobou energetickou bezpečnost ohrožuje neudržitelná, nerozumná závislost na ropě a zemním plynu,” říká člen parlamentního Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Mezi riziky jmenuje “dovozy ze zemí, které mají sklon používat takzvanou energetickou zbraň k prosazování svých zahraničně-politických cílů”.

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (ANO, ALDE) vzpomíná na rok 2009, kdy Rusko omezilo dodávky energie na Ukrajinu. Poslanci a národní ministři unie proto vydali a letos revidovali nařízení č. 994/2010, které řeší bezpečnost dodávek zemního plynu. “Nejde jenom o závislost na ruských zdrojích. Nařízení je pojistkou pro případ plynových krizí, které se opakují statisticky jednou za 20 let,” říká a revidovaný text plně podporuje Telička.

Energetická bezpečnost rodin, sociálních služeb atd. Právě kvůli regulaci č. 994/2010 (o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu) Česká republika čelí výtce, podobně jako v případě migračních kvót. Podle našeho zdroje unii vadí “nesplnění povinnosti oznamovat určité informace Evropské Komisi”. České Ministerstvo průmyslu a obchodu nechce zveřejňovat podrobnosti. V rámci takzvaného “řízení pro nesplnění povinnosti” údajně “všechna vyjádření členského státu a Evropské komise představují důvěrnou komunikaci”. Tiskový mluvčí František Kotrba taky tvrdí, že zmíněné nařízení “účinkuje přímo, a proto není nutná implementace do právního řádu ČR”. Česká vláda však dříve připustila, že diskutované regulaci nevyhovovala vyhláška č. 334/2009 Sb.,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Woff