V Královéhradeckém kraji nyní chybí přes 90 všeobecných sester a porodních asistentek, do roku 2030 by jich ale mohlo chybět 667. Foto: koláž ZD

V hradeckém kraji může v roce 2030 chybět přes 650 sester

V Královéhradeckém kraji může v roce 2030 chybět přes 650 zdravotních sester. Studie, z níž to vyplývá, uvádí konkrétně číslo 667. Materiál ve spolupráci s hradeckým hejtmanstvím zpracovala Univerzita Hradec Králové (UHK). Škola plánuje, že by během dvou až tří let mohla otevřít obor, který by zajistil vzdělávání zdravotního personálu. Novinářům to řekl rektor UHK Kamil Kuča.

 

Podle studie nyní ve zdravotnických zařízeních v hradeckém kraji pracuje 3146 zdravotních sester, dalších zhruba 415 jich pracuje v sociálních službách. Aktuální nedostatek udávaný poskytovateli zdravotní péče v Královéhradeckém kraji je přes 90 všeobecných sester a porodních asistentek, vyplývá z materiálu. Situaci v dalších letech bude zhoršovat odchod středního zdravotnického personálu do důchodu.

Kuča odhadl dobu potřebnou na přípravu nového oboru na dva až tři roky. „Musíme zajistit financování, získat garanty a sestavit celý obor, následujícím krokem je získání akreditace,“ řekl. Podle odhadů UHK by obor mohl nabízet studium zhruba 60 až 80 uchazečům ročně. Vysokoškolské studium ošetřovatelství nabízí v kraji nyní pouze Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, která však neuvažuje o zvýšení kapacity.

Rektor Kuča novinářům také řekl, že jednal s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou o možnosti otevření nového oboru pro studium tradiční čínské medicíny. „Jsme na úplném začátku, bude nutné zajistit například financování a další věci,“ řekl Kuča. Rektor odhadl, že v případě zajištění všech podmínek by studium mohlo být reálné za tři až čtyři roky.

O studiu tradiční čínské medicíny se hovoří v souvislosti se záměrem vybudovat ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové Kliniku tradiční čínské medicíny. Podle informací z února by stavební práce měly začít do konce roku, stavba by mohla být dokončena v polovině roku 2019.

-čtk-