V roce 2030 by mělo v hradeckém kraji chybět přes 650 sester. Foto: Znak KHK

Hradecký kraj podpořil jazykový kurz pro zdravotníky ze zahraničí

Královéhradecký kraj podpořil částkou 350.000 korun pilotní jazykový kurz pro zahraniční zdravotnické pracovníky. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který se snaží v krajských nemocnicích řešit nedostatek lékařů a sester, počítá s uspořádáním dalších kurzů na podzim. Novinářům to řekl předseda představenstva holdingu Miroslav Procházka.

 

„Tříměsíční kurz už běží a bude končit na přelomu června a července,“ řekl Procházka. Kurzu, který se koná v Náchodě, se účastní sedm lékařů a jedna zdravotní sestra z Ukrajiny. Podle Procházky chce holding pokračovat ve shánění zdravotních sester především z Ukrajiny a Polska. „V současné době nám v krajských nemocnicích chybí zhruba 70 zdravotních sester,“ řekl Procházka.

Holding shání sestry v zahraničí prostřednictvím webu i kontaktů na sociálních sítích. Podle Procházky by se na podzim mohly uskutečnit další dva kurzy pro dvě desítky zdravotníků ze zahraničí.

Vedení hradeckého kraje kvůli nedostatku zdravotního personálu jedná s Univerzitou Hradec Králové o otevření oboru zaměřeného na vzdělávání sester. Podle studie zpracované univerzitou by v roce 2030 mělo v hradeckém kraji chybět přes 650 sester.

-čtk-