„Protože kokosový olej zvyšuje hladinu LDL-cholesterolu, což je příčina kardiovaskulárních chorob, a současně nejsou známé žádné jeho příznivé účinky, nedoporučujeme jeho používání,“ shrnuje doporučení American Heart Association. Foto: Pixabay

Kokosový olej je horší než vepřové sádlo, neexistují důkazy o jeho přínosu pro zdraví

V porovnání složení různých tuků vychází kokosový olej jako jeden z vůbec nejhorších. Lépe z hlediska výživových hodnot vyšlo nejen máslo, hovězí lůj, ale dokonce i vepřové sádlo. Ukazuje to aktualizované doporučení American Heart Association. Nahradit tyto živočišné tuky kokosových olejem tedy není vůbec dobrý nápad.

 

Vyšší hladina „špatného“ cholesterolu a následně vyšší riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob, to jsou důsledky stravy bohaté na živočišné tuky, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin. Vhodnější je proto nahradit rostlinnými tuky s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin. Tato výživová doporučení stále platí, ale s několika výjimkami, jako je právě kokosový olej. Ačkoliv se jedná původem o rostlinný tuk, svým složením má mnohem blíže k živočišným tukům, tedy jsou jeho konzumací jsou spojena i obdobná rizika. Potvrzují to i aktualizovaná doporučení American Heart Association, odborné kardiologické společnosti, jejíž cílem je snížení výskytu kardiovaskulárních chorob. Cestou k tomuto cíli je právě změna stravování, a proto tato organizace vydává výživová doporučení postavená na solidních závěrech vědeckých studií. Není divu, že její závěry se značně liší od toho, co často nabízí nejrůznější „výživoví poradci“, včetně těch českých. Ti jsou schopni kokosový olej považovat za „superpotravinu“ a dokonce jej doporučovat, pokud člověk potřebuje zhubnout.

Naproti American Heart Association staví doporučení na faktu, že konzumace tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin vedou ke zvýšení hladiny „špatného“ LDL-cholesterolu, což následně vede ke zvýšení rizika rozvoje kardiovaskulárních chorob. Toto potvrzují jak biologické, tak populační studie. „S přihlédnutím ke všem vědeckým důkazům splňujících přísná kritéria pro příčinné souvislosti, jsme došli k jednoznačnému závěru, a to snížit příjem nasycených tuků a jejich nahrazení zejména nenasycenými tuky,“ shrnuje doporučení. Tato změna stravy pak snižuje riziko, že se u člověka objeví choroby srdce a cév.

Zdravý kokosový olej? Jde o mýtus!

American Heart Association upozorňuje, že je velký rozpor mezi tím, jak je kokosový olej vnímán širokou veřejností, a jaké jsou jeho skutečné dopady na lidské zdraví. Podle výzkumu veřejného mínění provedeného společností Morning Consult publikovaného v deníku The New York Times si 72 % Američanů myslí, že kokosový olej je zdraví prospěšný. Spolu s müsli tyčinkami a koktejly na hubnutí jsou tak jedněmi z nejpřeceňovanějších potravin. Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že kokosový olej, právě díky tomu, že je rostlinného původu, zdravou volbou, opak je pravdou. Stejně mylná je i představa, že právě kokosový olej je zdravější náhradou běžně používaných živočišných tuků, jako je například máslo nebo vepřové sádlo. Neexistují vědecké důkazy, které by podpořily tvrzení, že kosový olej je vzhledem ke svému složení zdraví prospěšný.

Nová aktualizovaná doporučení American Heart Association shrnují a analyzují závěry vědeckých studií, které se věnovaly právě vlivu různé stravy na riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob. Součástí tohoto doporučení jsou také informace právě o kokosovém oleji. „Protože kokosový olej zvyšuje hladinu LDL-cholesterolu (pozn. redakce: „špatného“ cholesterolu zodpovědného za usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách), což je příčina kardiovaskulárních chorob, a současně nejsou známé žádné jeho příznivé účinky, nedoporučujeme jeho používání,“ shrnuje doporučení American Heart Association. Konkrétně kokosový olej obsahuje 82 % nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu LDL-cholesterolu v krvi, což je ještě více než živočišné tuky. Pro srovnání máslo obsahuje 63 % nasycených mastných kyselin, hovězí lůj má v sobě 50 % nasycených mastných kyselin a vepřové sádlo 39 % nasycených mastných kyselin. Z hlediska obsahu nasycených mastných kyselin je tedy „zdravější“ volbou namazat krajíc chleba sádlem než sníst pečivo potřené kokosovým olejem. Obě tyto možnosti jsou pro lidský organismus z hlediska rozvoje kardiovaskulárních chorob nevhodné, pouze sádlo vychází v tomto srovnání jako „menší zlo“ než kokosový olej.

Tuky do stravy patří, ale ty správné

Základem doporučení American Heart Association je omezení příjmu tuků, které mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin, což jsou zjednodušeně řečeno právě živočišné tuky jako máslo, sádlo nebo lůj. Toto omezení by se ale týká také kokosového oleje, který obsahuje mnoho nasycených mastných kyselin. „Obecně platí, že z hlediska zdravotních dopadů jsou nejlepší tuky, které mají zvýšený, nebo relativně vyšší obsah nenasycených mastných kyselin. Tyto nenasycené mastné kyseliny jsou pak vlastní většině rostlinných olejů a rybímu masu. Pokud těmito potravinami nahradíme ty, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin, uděláme pro své zdraví to nejlepší,“ vysvětluje docent Michal Vráblík, předseda České společnosti pro aterosklerózu, který působí na 3. interní klinice 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle něj je ale při této změně jídelníčku důležité nepodlehnout mýtu, že právě náhrada másla margarínem je vždy špatně. „Celou tuto kontroverzi vyvolaly vědecké práce, které sbíraly data před několika desítkami let. Vědci v nich porovnávali jedlíky másla, jako typického reprezentanta tuku s obsahem nasycených mastných kyselin, s jedlíky tehdy dostupných rostlinných, převážně ztužovaných margarínů, a vyšlo jim, že zde mezi nimi není žádný výrazný rozdíl. Objevily se i práce, které ukazovaly na to, že je špatné nahrazovat máslo tehdy dostupnými margaríny. A tak vznikla představa, že nahradit živočišný tuk rostlinným je zdraví škodlivé,“ dodává. Margaríny v minulosti se svým složením zásadně lišily od těch, které jsou vyráběny dnes.

Aktualizovaná doporučení je American Heart Association pak vhodné vnímat v souvislostech a nezaměřit se pouze na vynechání méně vhodných tuků. „Chcete-li jíst správně pro své zdravé srdce, nestačí jen snížit příjem tuků, ale důležité je snížit příjem konkrétních tuků a věnovat pozornost tomu, čím jsou nahrazeny, tedy nenasycenými tuky a celozrnnými cereáliemi, spíše než cukry a rafinovanými sacharidy,“ uvedla pro zpravodajský portál BBC News Victoria Taylor z British Heart Foundation. V praxi to podle ní znamená sáhnout spíše než po uzeninách, tučném tmavém mase, sušenkách či zákuscích po avokádu, mořských rybách, semenech a ořeších.

Ludmila Hamplová