Foto: Wikipedie

Kraj Vysočina má strategii péče o umírající, obsahuje i hospic

Zastupitelé Kraje Vysočina dnes schválili strategii péče o umírající. Obsahuje možnost vzniku lůžkového hospice, který v kraji není. Jeho stavbu se snaží prosadit spolek Mezi stromy. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) v debatě řekl, že kraj dává přednost paliativní péči v domácím prostředí a pak v nemocnicích. Nebrání se ani jednáním o vzniku hospice, pokud pro něj spolek zajistí místo a peníze. „Kamenný hospic považujeme za vhodné doplnění péče,“ řekl.

 

Podle Víta Kaňkovského, zastupitele za opoziční lidovce, bude muset rozhodnutí ohledně lůžkového hospice dříve nebo později padnout i na úrovni kraje. Připomněl, že spolek už požádal o státní podporu na stavbu hospice. „Nedovedu si představit, že by ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o té investiční dotaci bez stanoviska kraje,“ uvedl.

Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) k tomu řekl, že kolem hospice je ještě řada nevyjasněných záležitostí včetně peněz. „Když se nás ministerstvo zeptá, my řekneme, podporujeme, ale ať to někdo spočítá,“ podotkl.

Vysočina s Karlovarským krajem jsou poslední regiony v Česku bez lůžkového hospice. Na Vysočině o jeho vznik dva roky usiluje Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy. V krajské Jihlavě se žádostí na prodej pozemku pro hospic s 20 lůžky v květnu neuspěl, ale šance se mu otevřela v Havlíčkově Brodě, kde zastupitelé o prodeji pozemku rozhodnou zřejmě po prázdninách.

Zastupitel za KSČM Milan Plodík, který je také členem havlíčkobrodského zastupitelstva, dnes uvedl, že by kamenný hospic měl být příspěvkovou organizací kraje. Spolek podle něj nedokáže stavbu a provoz takového zařízení financovat.

Strategie paliativní péče na Vysočině do roku 2020 vznikala dlouho. „Myslím si, že je to jeden z mála ucelených materiálů péče o umírajícího pacienta v jednotlivých krajích,“ uvedl Novotný. Doplnil, že na podporu domácí hospicové péče a s tím propojených mobilních specializovaných týmů už kraj ročně dává deset milionů korun. Zastupitelstvo kraje dnes strategii schválilo 34 hlasy. Proti nebyl nikdo, čtyři zastupitelé se hlasování zdrželi.

-čtk-