V případě perinatologické péče jsou cílovou skupinou kromě předčasně narozených dětí také jejich matky a rodiny- Foto: Wikimedia

MMR rozdělilo nemocnicím 1,48 miliardy korun z IROPu

Moderní přístroje pro specializovaná pracoviště slibuje zdravotnictví Ministerstvo pro místní rozvoj, které spravuje Integrovaný regionální operační program (IROP). Z něj má jít téměř 1,48 miliardy korun do onkologií a perinatologií v 27 nemocnicích. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě, připojujeme také seznam všech příjemců a částky, které obdrží.  

 

„Finance se rozdělí mezi 27 projektů nemocnic v Praze, Plzni, Ostravě, Hradci Králové a dalších městech. Cílovými skupinami jsou v případě onkologické péče ženy převážně ve věku nad 50 let, které jsou i bez zdravotních komplikací nejohroženější skupinou na trhu práce,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

V případě perinatologické péče jsou cílovou skupinou kromě předčasně narozených dětí také jejich matky a rodiny, neboť péče o nezralého novorozence zhoršuje sociální a ekonomickou situaci celé rodiny a má výrazné dopady především na sociálně slabé skupiny.

Nákup nových přístrojů a modernizace zdravotnických prostředků z 5. výzvy IROP pro centra vysoce specializované péče povede k zajištění kvality a dostupnosti zdravotní péče v České republice. Budou modernizovány například oblasti diagnostických a vyšetřovacích metod, monitorace životních funkcí rodiček, novorozenců a dalších medicínských oborů včetně prevence, diagnostiky a léčby maligních (zhoubných) a přednádorových stavů ženských pohlavních orgánů.

Zdroj MMR

-TZ MMR, red-