Německá zdravotní pojišťovna nemusí své klientce proplatit umělé oplodnění provedené na české klinice. Důvodem je využití dárcovského vajíčka, které je v Německu ilegální. Foto: koláž ZD

Německý soud: Pojišťovna nemusí proplatit umělé oplodnění v ČR

Německý nejvyšší soud v Karlsruhe včera odmítl požadavek ženy, která se nechala uměle oplodnit v České republice, aby jí proceduru proplatila německá zdravotní pojišťovna. Příčinou sporu bylo to, že dnes sedmačtyřicetiletá žena podstoupila umělé oplodnění, při němž bylo použito vajíčko od dárkyně, což není v Německu dovoleno.

 

Proceduru v ceně 11.000 eur (288.000 korun) žena absolvovala před pěti lety v Praze. Lékaři při ní do její dělohy vpravili vajíčko dárkyně oplodněné jejím vlastním mužem. Ženě se posléze narodila dvojčata, kterým jsou nyní čtyři roky.

Žena po umělém oplodnění po své soukromé zdravotní pojišťovně žádala, aby jí proceduru proplatila, což je za normálních okolností možné. Pojišťovna ale v tomto případě odmítla zaplatit, protože dárcovství vajíčka je v Německu na rozdíl od Česka nelegální. Lékařům, kteří by se proti zákazu provinili, zde hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Mnichovské soudy, které se případem dosud zabývaly, se ve svých verdiktech z let 2015 a 2016 přiklonily na stranu pojišťovny. Stejně dnes učinil i Spolkový soudní dvůr, podle něhož nemá pojišťovna povinnost proplácet zdravotní úkony v zahraniční, když jsou v Německu nelegální. „Žalobkyni tedy nepřísluší žádný nárok vůči žalované pojišťovně,“ konstatoval soud.

-čtk-