Šance pro severní Čechy a Moravu: 9 miliard Kč na solidaritu

Evropská komise rozjela projekt, kterým chce řešit “nejrůznější sociální problémy”. Finančně podpoří mladé dobrovolníky, aby utvořili takzvaný “sbor solidarity”. Od zájemců zatím dostala více než 30.000 přihlášek, první mise už byly zahájeny. Z Evropského parlamentu zaznělo přání, aby dobrovolnické oddíly pomohly taky tuzemským vyloučeným lokalitám.

Europoslanec Jan Keller (ČSSD, S&D) považuje sbor solidarity za “prvek občanské společnosti”. Vzpomíná však na dřívější doby – zejména 19. století, kdy lidé dokázali podobné aktivity financovat sami, bez pomoci státního aparátu. Právě v autonomii vidí Keller sílu. “Jestliže je fungování občanské společnosti závislé na financování zvenčí, jde o velice nezdravý jev, který popírá její základní smysl a může vést k jejímu zneužití,” říká Keller.

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, EPP) označuje větší solidaritu a příležitosti pro mladé lidi jako “bezpochyby dobrou myšlenku”. Upozorňuje však, že “už 20 let velmi dobře funguje Evropská dobrovolná služba (EDS), financovaná z programu Erasmus+”. Zároveň příliš nevěří, že mladí účastníci solidárního sboru později svoje zkušenosti využijí na pracovním trhu. “Komise riskuje, že stoupne nezaměstnanost a frustrace,” varuje Šojdrová.

Europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM, GUE-NGL) nechce, aby byl projekt financovaný na úkor infrastruktury nebo chudých regionů. Právě vyrovnávání životní úrovně jmenuje mezi svými prioritami. Zatím sice postrádá jasnější informace o sboru solidarity, přesto však vyjadřuje optimismus. “Pokud půjde například o pomoc vyloučeným lokalitám (jenom v Ústeckém kraji máme takových míst 36), potom projekt rád podpořím,” shrnuje Kohlíček.

Konkrétní projekt může navrhnout veřejný i soukromý subjekt Evropská komise mezitím vyhověla prvním zájemcům a představuje například Francouzku Manon Levrey, kterou vyslala do Budapešti jako “reportérku”, aby “sbírala a sdílela příběhy” o soudržnosti podunajských států. Zároveň Evropskému parlamentu a Radě národních ministrů navrhla nové nařízení, “kterým se stanoví právní rámec Evropského sboru solidarity”. Tam mimo jiného předpokládá, že potřebný rozpočet odčerpá především ze stávajících programů: Erasmus+ (197,7 milionu eur), zaměstnanost a sociální inovace (10 milionů eur), dalšími zdroji budou Evropský sociální fond (35 milionů eur), mechanismus civilní ochrany Unie (6 milionů eur), program LIFE (4,5 milionu eur) a Evropský zemědělský…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Woff