SERIÁL – rozhodovací praxe v oblasti veřejných zakázek – institut „narovnání“

Proces narovnání je ujednání mezi antimonopolním úřadem a soutěžitelem, který je podezřelý z protisoutěžního jednání. Na základě tohoto procesu se každá ze stran vzdá určitých nároků, které by jinak měla, pokud by byl případ řešen v úplném správním řízení. 

Narovnání přináší výhody pro účastníky řízení i pro soutěžní úřady. Z pohledu prošetřované firmy lze za základní pozitiva považovat časové a finanční úspory. Poprvé použil ÚOHS procesu narovnání v roce 2008 v případě společnosti Kofola, která se přiznala k zakázaným dohodám s  odběrateli svých produktů. Distributoři pak museli koncovým zákazníkům účtovat jednotné ceny těchto výrobků. Mnohamilionová sankce byla poté  výrazně snížena. Podívejme se na čerstvý případ z rozhodovací praxe Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v této oblasti.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým pravomocným rozhodnutím společnostem HANZAL nářadí-stroje a První hanácká BOW pokuty v celkové výši 1,833 milionu korun za kartelovou dohodu, která se týkala veřejných zakázek na dodávky obráběcích strojů pro školská zařízení. Obě sankcionované společnosti splnily ale podmínky pro využití procedury narovnání. Jejich pokuty byly pak sníženy o 20 procent na konečné částky ve výši 1.487.000 korun pro společnost BOW a 346.000 korun pro společnost HANZAL.

Společnosti v letech 2014 a 2015 koordinovaly své nabídky do veřejných zakázek Strojní vybavení dílen pro praktickou výuku“ (zadavatel Olomoucký kraj), Pořízení strojů v profesionálním provedení pro učební obory truhlář, kovoobory a obráběč kovů – část 3 – Dodávka strojů v profesionálním provedení pro učební obory autoelektrikář a obráběč kovů (Střední škola stavební a strojní, Teplice, příspěvková organizace), Centrum odborného vzdělávání na SPŠ strojnická Olomouc (Olomoucký kraj), Dodávka elektrické ohýbačky plechu (FERRCOMP, a.s.), Modernizace centra vzdělávání pro výstavbu, údržbu a provoz budov IX – Svářecí škola – plasty (Ústecký kraj), nákup laseru (Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka) nákup…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Kristián Chalupa

Předchozí díly našeho seriálu:

SERIÁL – Analýza rozhodování ve veřejných zakázkách – Nejvyšší správní soud vrátil rozhodnutí kvůli… 26.5.2017

SERIÁL – Analýzy rozhodovací praxe v oblasti veřejných zakázek  28.4.2017