Zatímco nyní mohou zdravotně postižení lidé dostat bez posuzování svých příjmů dotaci na pomůcku dražší než 24.000 korun, nově hranice klesne podle podpořených úprav na 10.000 korun. Změny se budou týkat také příspěvků na pořízení automobilu. Dotaci by stát mohl nově poskytovat už po sedmi letech místo nynějších deseti let. Foto: http://maxpixel.freegreatpicture.com

Sněmovna zmírní podmínky dávek na pomůcky postiženým lidem

Podmínky pro poskytování dávek na takzvané zvláštní pomůcky zdravotně postiženým lidem se zřejmě zmírní. Zvýší se také příspěvek na mobilitu. Předpokládá to poslanecká novela, kterou podle výsledku včerejšího projednávání pozměňovacích návrhů v sociálním výboru Sněmovna patrně tento měsíc schválí.

 

Zatímco nyní mohou zdravotně postižení lidé dostat bez posuzování svých příjmů dotaci na pomůcku dražší než 24.000 korun, nově hranice klesne podle podpořených úprav na 10.000 korun. Pod tuto cenovou mez na dotaci dosáhnou v případě, že nebudou mít příjmy vyšší než osminásobek životního minima. Příspěvek na mobilitu vzroste se současných 400 na 550 korun měsíčně.

Změny se budou týkat také příspěvků na pořízení automobilu. Dotaci by stát mohl nově poskytovat už po sedmi letech místo nynějších deseti let. Jeho výše se ale bude odvíjet od příjmů celé domácnosti tělesně postiženého člověka. Bude moci dosáhnout 100.000 až 200.000 korun. Jinak se při rozhodování o příspěvcích už nemají zkoumat celkové majetkové a sociální poměry handicapovaných lidí.

Předkladatelé Vít Kaňkovský, Jan Bartošeka (oba KDU-ČSL) a Jaroslav Zavadil (za ČSSD) zdůvodňují změny koaličním slibem zrušit „prvky asociální politiky“, které zavedl někdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

-čtk-