Společenství vlastníků má šanci na přednostní uspokojení dluhů

Společenstvím vlastníků bytových jednotek (SVJ) svitla naděje ohledně nesplácených dluhů některých členů.  Do Poslanecké sněmovny dorazil senátní návrh, podle něhož by část těchto dluhů měla přednostní uspokojení při vymáhání pohledávek v insolvenčním  a exekučním řízení. „Lze jen doufat, že se podaří nedostatky právní ochrany Společenství a vlastníků bytů napravit co nejdříve, aby počet nevratně, cizími dluhy zatížených osob zbytečně nenarůstal,“ vysvětluje autorka návrhu, senátorka Jitka Seitlová (BEZP).

Proti návrhu ale vystupuje Česká bankovní asociace. „Jde o takovou změnu právního řádu, která je podle našeho názoru v přímém rozporu s legitimním očekáváním zajištěných věřitelů,“ oponuje hlavní právník Asociace Filip Hanzlík.    

Jak ze senátního návrhu vyplývá, v České republice je registrováno více než 58 tisíc společenství vlastníků bytů (dále Společenství), které spravují cca 1,3 mil. jednotek. Nástroje ochrany práv vlastníků vůči neplatičům za společnou správu a služby jsou ale nedostatečné, protože při vymáhání dluhů je Společenství v nerovném postavení zejména vůči zástavním věřitelům. Výše dluhu se do doby, než je neplatič vystěhován, pohybuje řádově v desítkách tisíc korun, ojedinělé nejsou případy 200 až 400 tisíc korun. Přednost má zástavní věřitel „Dlužné částky se Společenství v případech, kdy byl byt zakoupen na hypotéku nebo následně zastaven za půjčky, nedočká. V exekučním řízení,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Dušan Šrámek