Chlapec se zjišťuje, co se stalo s domem jeho rodiny v provincii Idlib poté, kdy místo bombardovaly letecké síly prezidenta Assada. Snímek je z listopadu 2012 a válka v roce 2017 stále trvá. Zvláště v Idlibu dopadá i na zdravotní péči, která se může brzy stát zcela nedostupnou. Foto: Freedom House/Flickr

Syrští lékaři upozornili na slábnoucí pomoc ze zahraničí, válka trvá dlouho

Skupina syrských lékařů, kteří působí v částech Sýrie ovládaných opozicí, v Paříži upozornila na slábnoucí zájem zahraničních sponzorů pomáhat Sýrii. Informují o tom zahraniční média. Dva lékaři z této skupiny loni strávili několik měsíců v obléhaném Halabu, jeden byl v dubnu v Chán Šajchúnu, který byl zasažen chemickým útokem.

 

Z bezpečnostních důvodů souhlasili se zveřejněním jen části svého jména. Po odsunu ze svých bývalých působišť nyní žijí v provincii Idlib, kde skončilo mnoho odpůrců Damašku a kde jsou přítomni i členové radikálních povstaleckých skupin.

„Situace v Idlibu je velmi špatná, protože mnoho organizací zastavilo pomoc,“ řekla gynekoložka Farída, která byla do Idlibu evakuována z Halabu. Podle ní jsou organizace, které původně pomáhaly, unaveny, protože válka trvá už sedmým rokem. Podle této ženy se v Idlibu budou bez pomoci postupně zavírat nemocnice, jedna po druhé. V oblasti žije asi tři miliony lidí.

Skupina lékařů se pokouší obnovit zájem sponzorů o zdravotní pomoc a z Paříže se vydá ještě do Nizozemska a Lucemburska.

Lékař jménem Murad řekl, že je mimořádně těžké dopravit k lékařům nemocné, kteří potřebují pomoc, a dovézt do Sýrie potřebný materiál. Murad byl při útoku v Chán Šajchúnu, při němž zahynulo podle opozice přes 80 lidí.

„Příspěvky zahraničních zemí jsou stále nižší. Nelze je obviňovat, protože poskytly už mnoho peněz, ale je to stále důležité. I malá pomoc může mnohé změnit,“ řekl John Dautzenberg ze Syrsko-americké zdravotnické společnosti (SAMS), jež cestu skupiny organizuje. Vybudování školy pro ošetřovatele a roční výuka stovky žáků podle něj přijde na 70.000 dolarů (1,6 milionu Kč). „Co to je pro zahraniční vládu nebo pro OSN?“ řekl Dautzenberg. Podle něj mnoho vlád ovlivňuje postoj nové americké administrativy, která chce prověřit americké humanitární příspěvky.

Syrský konflikt si od svého začátku na jaře 2011 vyžádal přes 300.000 lidských životů.

-čtk-