Nositel Nobelovy ceny míru Liou Siao-po, kterého nechtějí čínští komunisté pustit na Západ, aby se tam léčil z rakoviny. Foto: YouTube - 'I have no enemies - Liu Xiaobo ', from the Nobel Peace Center.

Čínský režim umožní zahraničním lékařům pečovat o disidenta, ale na Západ ho nepustí ani kvůli rakovině

Nemocnice na severovýchodě Číny dnes pozvala lékaře z USA a Německa do Číny, aby se mohli podílet na péči o disidenta, básníka a nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa. Informovala o tom agentura Reuters. Liou Siao-po byl podmínečně propuštěn z vězení na konci června po diagnóze konečného stádia rakoviny jater.

 

Liou si od roku 2009 odpykával 11letý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08, již v první vlně podepsalo přes 350 čínských intelektuálů a která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení voleb.

Disident se léčí v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny. O přizvání zahraničních lékařů nemocnici požádala jeho rodina.

Podle Pekingu Liou dostává jen tu nejlepší péči a léčí ho významní čínští onkologové.

Řada západních diplomatů a ochranářů lidských práv o kvalitě péče, které se mu dostávalo, pochybovala. Požadovali proto, aby se Liou mohl léčit na Západě.

Peking však minulý týden diplomatům z USA a EU vzkázal, že Liou je v příliš vážném stavu na to, aby mohl být převezen do ciziny.

-čtk-