V České Lípě má vzniknout nová střední zdravotnická škola, která by do budoucna mohla s nedostatkem personálu vypomoci nemocnicím v Libereckém kraji. V Brně zase sestrám z Česka i zahraničí nabízejí levné bydlení ve sdílených bytech. Foto: Wikimedia

Liberecký kraj chce sestry získat zřízením střední zdravotní školy, Brno sdílenými byty

Liberecký kraj začal připravovat zřízení střední zdravotní školy v České Lípě. V této části kraje žádná není a její otevření by pomohlo zajistit dostatek sester a ošetřovatelů pro českolipskou nemocnici. ČTK to řekl krajský náměstek pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Brno oproti tomu volí pro získávání sestřiček jinou metodu. Nabídne totiž dalších 12 bytů nemocnicím pro sdílené bydlení sester, uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Několik bytů pro sestry už přitom město v minulosti vymezilo. Podle primátorova náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL) je cílem motivovat sestry, aby pracovaly v Brně. Má to řešit jejich nedostatek v brněnských nemocnicích, kde jich chybí zhruba 100.

 

Nedostatek sester je téma, které dnes řeší většina nemocnic – včetně těch v Brně či Libereckém kraji. „Je tady velká poptávka po zdravotních sestrách. Škola jako taková to úplně nezachrání, ale myslíme si, že u každé velké nemocnice, která se blíží k obratu kolem jedné miliardy, střední zdravotnická škola patří,“ říká Petr Tulpa, náměstek Libereckého kraje.

Chystané vytvoření školy předseda představenstva nemocnice Pavel Marek vítá. „Těšíme se, že budeme zajišťovat praktickou výuku,“ uvedl. Nemocnice zaměstnává asi 400 sester, potřebovala by však další zhruba dvě desítky sester a ošetřovatelů.

Zatím ale není jisté, zda škola skutečně vznikne. Její zřízení bude kraj teprve schvalovat a rozhodující slovo potom bude mít ministerstvo školství. Podle Tulpy by chtěli podat žádost ještě letos. Pokud nebude mít ministerstvo námitky, škola by zahájila provoz od 1. září 2018. Jako nejpravděpodobnější varianta se podle náměstka jeví, že bude detašovaným pracovištěm liberecké střední zdravotní školy. „Protože tam je vše připravené, a nemuseli bychom nic vymýšlet,“ řekl.

V kraji jsou dvě zdravotní střední školy, kromě Liberce je další ještě v Turnově na Semilsku. Zájemci o studium zdravotních oborů z Českolipska si většinou vybírají střední školy mimo kraj, dobře dostupné je pro ně Ústí nad Labem nebo Mladá Boleslav. „Do Liberce moc nejezdí, v jednom ročníku jich je tak pět až šest,“ řekl náměstek. Kraj pro Českou Lípu plánuje otevření dvou ošetřovatelských oborů, tříletého a čtyřletého. Kde se bude teoretická výuka uskutečňovat, se podle Tulpy ještě neví. Jako vhodná místa se jeví obchodní akademie u muzea nebo prázdný objekt učiliště na Palackého náměstí.

Oproti tomu Brno se pro získání sestřiček rozhodlo přilákat ty již vystudované – nabídne jim totiž levné bydlení. Zároveň tak obsadí velké prázdné byty v centru, o které není vzhledem k ceně velký zájem.

Byty dá městská část Brno-střed. „S ohledem na jejich stav je nutná jejich oprava,“ uvedl Hladík. Většina je v památkově chráněných domech. K bydlení by 12 bytů mohlo být připraveno v první půli příštího roku.

Brno už dříve vyčlenilo pro sestry byty v Kobližné, Zámečnické nebo Beethovenově ulici. Nabízí je pak nemocnicím pro sestry z regionu, republiky nebo i ze zahraničí. „Záruka bydlení je může motivovat k příchodu. A my tím budeme řešit jejich nedostatek,“ uvedl Hladík.

Podle něj nedostatek zdravotních sester neohrožuje akutní zákroky. „Musíme si ale přiznat, že se odkládají některé plánované zákroky,“ uvedl Hladík. Zájem o byty projevily Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Úrazová nemocnice i Vojenská nemocnice.

Město na to využije velké byty, které jsou prázdné vzhledem k tomu, že kvůli rozloze mají vysoký nájem. Nemocnicím město stanovilo cenu 96 korun za metr čtvereční. „Pokud bude v bytě šest sester, nájemné 14.000 korun vyjde každou na necelých 2500. Předpokládáme, že to bude přechodné bydlení, které usnadní například přechod ze zahraničí,“ doplnil Hladík.

Dodávky elektřiny a plynu si budou řešit nemocnice samy. Budou také garantem úhrad a je na nich, jestli sestrám nájem strhnou z platu, nebo budou postupovat jinak. Nesmí však nájem zvýšit. Brno má téměř 30.000 bytů, stovky z nich jsou prázdné, především právě v centru.

-čtk-