Lužická nemocnice s poliklinikou zajišťuje péči 55 tisícům obyvatel Šluknovského výběžku. Foto: Nemrum.cz

Lužickou nemocnici nejspíš převezme od Rumburka Ústecký kraj

Ústecký kraj nejspíš v příštím roce převezme od Rumburku Lužickou nemocnici s poliklinikou. Kraj včera s městem podepsal memorandum o zajištění fungování tohoto zdravotnického zařízení, které poskytuje péči pro 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku. Rozsah péče má být zachován i po převodu nemocnice na kraj.

 

Podpis memoranda má mimo jiné zklidnit situaci v nemocnici. Nejistota a obavy podle předsedy představenstva zařízení Karla Schäfera znervózňují personál. „Jiné nemocnice se snaží přetáhnout lidi k sobě. Doposud se nám dařilo nahrazovat odcházející lékaře nebo sestry, teď je ale situace kritická,“ uvedl Schäfer.

Rumburská nemocnice už kvůli chybějícím zdravotníkům uzavřela porodnické oddělení. Problémy jsou podle Schäfera na chirurgii, kde se zřejmě péče bude muset omezit. „Byl bych rád, aby proces převodu nemocnice na kraj byl co nejkratší, abychom mohli situaci stabilizovat,“ řekl Schäfer. V nemocnici pracuje 260 stálých zaměstnanců a 80 externistů vypomáhá.

Město nechalo zpracovat znalecký posudek, který by měl ocenit nemocnici, která se nachází ve dvou areálech. „Zprávu znalců bychom měli mít do konce měsíce, pak se můžeme začít bavit o ceně. Určitě nechceme na kraji vydělat,“ řekl rumburský starosta Jaroslav Sykáček (ČSSD).

Pokud prodej schválí rumburští i krajští zastupitelé, mohla by zařízení spravovat Krajská zdravotní, pod kterou už patří pět nemocnic v Ústeckém kraji. „Cílem je určitě zachovat základní lékařskou péči, tedy internu, chirurgii, dětské a gynekologicko-porodnické oddělení. Pokud se to podaří, může se pak péče rozšiřovat a zkvalitňovat,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Do nemocnice Rumburk za posledních deset let podle starosty investoval 160 milionů korun, přesto hospodaří se ztrátou a další investice jsou nevyhnutelné. „Město už samo dál nedokáže spravovat nemocnici, proto jsme hledali partnera. Všichni zastupitelé jsme se shodli, že tím nejlepším bude právě Ústecký kraj, ten je zárukou zachování fungování nemocnice,“ uvedl Sykáček, podle kterého by bylo nejlepší sestěhovat oddělení do jednoho areálu. „Pak by se mohlo výrazně ušetřit na provozu,“ dodal.

Jak bude samotný převod vypadat, není zatím jasné. Pokud se vše podaří, mohli by podle hejtmana změny k lepšímu přímo v nemocnici poznat pacienti zhruba v roce 2020.

-čtk-