Už žádné kompromisy. Děti ve Francii budou od roku 2018 očkovány proti 11 nemocem. Foto: koláž ZD

Je nepřijatelné, aby děti umíraly na spalničky. Francie zavádí povinné očkování

Francouzští rodiče budou muset nechat naočkovat své děti proti 11 infekčním chorobám. Tato povinnost začne platit od roku 2018. Francouzská vláda tak reaguje na pokles proočkovanosti a návrat infekcí, kterým lze zabránit právě očkováním. Podle premiéra Édouarda Philippeho je „nepřijatelné, že děti stále umírají na spalničky“, a to v zemi, která byla průkopníkem na poli očkování.

 

Záškrt, tetanus, dětská obrna, černý kašel, spalničky, příušnice, zarděnky, žloutenka typu B, infekce vyvolané bakteriemi Haemophilus influenzae, pneumokoky a meningokoky, to je seznam chorob, proti kterým budou francouzské děti od roku 2018 povinně očkovány. Rozhodla o tom francouzská vláda v reakci na pokles proočkovanosti a návrat infekčních chorob, s nimiž se země potýká, a to i přesto, že je k dispozici účinné očkování. „Děti stále umírají na spalničky, což je v rodné zemi Pasteura nepřijatelné,“ prohlásil francouzský premiér Édouard Philippe a připomněl tak významného francouzského biologa a vědce 19. století Louise Pasteura. Ten je nazýván otcem mikrobiologie a vedl mimo jiné výzkum a vývoj vakcín proti kuřecí choleře, antraxu dobytka a vzteklině, kterou mohou onemocnět jak zvířata, tak člověk.

Povinně se bude očkovat proti 11 nemocem, doposud povinnost platila u tří

Doposud bylo ve Francii povinné očkování proti třem chorobám, a to záškrtu, tetanu a infekční dětské obrně, což je choroba, která by mohla být celosvětově eradikována. Zatím se bohužel nedaří dosáhnout tohoto cíle, pro jehož splnění je nezbytné zajistit celosvětově po dostatečně dlouhou dobu vysokou proočkovanost. Nedávno byly případy dětské obrny znovu potvrzeny v Sýrii. Více zde. Očkování proti dalším chorobám bylo doposud pouze doporučené, nikoliv povinné. Od roku 2018 se ale situace mění a očkování bude povinné proti jedenácti chorobám. Francie je tak po Itálii další evropskou zemí, která zavádí povinné očkování. Italská vláda k tomuto kroku přistoupila v květnu letošního roku právě v reakci na klesající proočkovanost, opakované epidemie spalniček a také nejrůznější konspirační teorie, které se o očkování šíří. Více jsme psali zde.

V červnu letošního roku francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzyn v rozhovoru pro deník Le Parisien uvedla, že je nesmysl, aby v zemi platil nezvyklý dvojí systém, kdy je povinná pouze část základních očkování. Cenou, kterou za to Francie platí, je pak návrat infekcí, pro nimž existuje účinné očkování. „V současné době jsou ve Francii opět spalničky. Je nepřijatelné, aby na ně děti umíraly. Od roku 2008 na spalničky zemřelo 10 dětí. Vzhledem k tomu, že očkování je pouze doporučené, nikoliv povinné, proočkovanost proti spalničkám je pouze 75 procent, ačkoliv by měla být 95 procent, aby se zabránilo epidemiím,“ vysvětlila politička důvody, proč vláda zvažovala zavedení povinného očkování.

Podle ní je zvláštním paradoxem, že lidé okamžitě chtějí vakcíny, jakmile se objeví infekce jako Zika nebo Ebola, ale na druhé straně jsou velmi obezřetní, když jde o stávající očkování, a to i přesto, že očkování zachránilo miliony životů. Očkování podle ní není záležitostí jednotlivce, ale otázkou solidarity celé společnosti. I proto je zcela na místě zavést v zemi povinné očkování. „Nemám ráda nátlak, není to v mé povaze, ale tady je to velmi naléhavé. Patnáct dětí je nyní hospitalizováno kvůli spalničkám, což mě velmi znepokojuje. Jsou okamžiky, kdy je nátlak dobrý, aby se společnost mohla vyvíjet,“ vysvětlila ministryně.

Rodiče nedůvěřují očkování, spalničkami onemocnělo 24 tisíc dětí

Jak připomíná britský deník The Independent, od roku 2008 do roku 2016 se ve Francii objevilo 24 tisíc případů spalniček. V 1 500 případech se objevily vážné komplikace a v 10 případech vedla infekce k úmrtí. Právě spalničky, které mohly být další infekční chorobou blížící se eradikaci, se na evropský kontinent vrátily v souvislosti s poklesem proočkovanosti.

„Když vidíte, jak se rozpadá kolektivní imunita, nakažlivé infekční choroby se začnou vracet,“ popsal pro internetový deník Huhuffingtonpost.com Paul Offit, ředitel Vaccine Education Center v Children’s Hospital of Philadelphia a také člen vědeckého týmu, který se podílel na vývoji vakcíny proti rotavirovým infekcím. „Nemocí číslo jedna, která je pomyslným kanárkem v uhelném dole, jsou právě spalničky,“ dodal. Podle něj rozhodně není v pořádku, že se Francie opět potýká se spalničkami.

Homeopatika a odmítání očkování ve Francii „frčí“

Podle mezinárodního výzkumu publikovaného roce 2014 v žurnálu EBioMedicine, který se zaměřil na globální vnímání bezpečnosti očkování, je právě Francie zemí, kde rodiče nejvíce pochybují o bezpečnosti vakcinace. Dokonce 41 procent dotazovaných Francouzů uvedla, že nesouhlasí s tím, že očkování je bezpečné, což je více než trojnásobně oproti celosvětovému průměru, který byl 12 procent. I když se studie, na níž se podílely London School of Hygiene & Tropical Medicine, Imperial College London a Saw Swee Hock School of Public Health in Singapore, nezabývala důvody, proč rodiče ztrácí důvěru v očkování, je možné tento jev dávat do souvislosti s nepravdivými informacemi, které se o vakcinaci šíří. Příkladem jsou například názory, že vakcína proti žloutence typu B způsobuje roztroušenou sklerózu nebo že očkování proti infekcím HPV je nebezpečné.

„Žádná z těchto informací nebyla vědecky potvrzena, ale zasela ve veřejnosti úzkost,“ uvedla pro portál Vox.com profesorka Heidi Larson, vedoucí výzkumného týmu, která působí na London School of Hygiene & Tropical Medicine. Takřka evergreenem na poli konspiračních teorií o očkování je představa, že způsobuje autismus. Za touto myšlenkou stojí usvědčený podvodník Andrew Wakefield. Více zde a zde.

Navíc Francie patří k zemím, kde se dobře daří alternativní „medicíně“, což opět ovlivňuje klesající důvěru v očkování. „Když ve Francii půjdete do lékárny, většina sortimentu budou homeopatika,“ dodala Larson. U těchto cukrových kuliček přitom neexistuje jediný důkaz o účinnosti. Jednoduše řečeno, Francouzi se mají velmi dobře, a tak si mohou dovolit neúčinné „léky“ či pochybnosti o očkování. Naproti tomu v rozvojových zemích, kde je řada očkováním preventabilních infekcí stále přítomna, je důvěra ve vakcinaci výrazně vyšší, jak ukázala zmiňovaná studie.

„Lidé v těchto zemích mají své důvody, proč více věří očkování. Vnímají, že očkování je něco, co má pro zdraví jejich dětí hodnotou,“ vysvětlila profesorka Larson. Osobně si totiž uvědomují, jak nebezpečné tyto infekce jsou a vědí, že se na tyto nemoci i umírá.

Ludmila Hamplová